Közélet

2016.06.27. 17:43

Az a jó, ha foszlós a tészta

Immár tizenkettedik alkalommal rendezték meg a hétvégén a Váraljai Kuglóffesztivált. A hőség visszafogta a részvételt, de így is több mint ezren látogattak el a váraljai parkerdőbe.

Hargitai Éva ([email protected])

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Kánikulában, vásári hangulatban telt el szombaton a XII. Váraljai Kuglóffesztivál (Fotók: a szerző felvételei)
[/caption]

Kánikulában, vásári hangulatban telt el szombaton Tolna megye egyik legnagyobb kulináris rendezvénye, a tizenkettedik alkalommal megrendezett Váraljai Kuglóffesztivál. Volt ott minden, ami a fesztivál hangulathoz kell: körhinta, játékok, csillámtetoválás, különféle árukat és ételeket kínáló bódék, sátrak sora.

A fesztivál egy egyszerű falunapból nőtte ki magát országosan is ismert rendezvénnyé. Ez elsősorban a főszereplőnek, a kakaós fahéjas töltelékű váraljai lakodalmas kuglófnak köszönhető, amelynek bemutató dagasztása most is nagy érdeklődésre tartott számot. Az asszonyok körbe állták a teknőt és szorgosan gyúrták a 25 kilogramm lisztből készült tésztát. Örzse nénitől és Máté Béláné Évától megtudtuk, az igazán jó, finom foszlós kuglóf receptje családi örökségük. Annak idején nagy lagzik voltak a faluban, akár 300-400 fős vendégsereggel. Ilyen alkalmakkor legalább kétszáz kuglófot készítettek, két pék sütötte a tésztát. Ez a mennyiség több dagasztásból jött össze, tekintve hogy egy alkalommal 50 kilogramm lisztet dolgoztak fel, amiből 68 kuglófot készült.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A váraljai asszonyok szorgosan gyúrták a 25 kilogramm lisztből készült tésztát
[/caption]

A szombati fesztiválra korán el kellett kezdeni a készülődést, hiszen egy ilyen alkalommal nemcsak kétszáz, hanem akár 1000 kuglóf is elfogy. Már a múlt hét elején elkezdték a 250 sütőforma tisztítását, ami önmagában sem kis feladat – mondta Sziebert Éva polgármester. Hozzátette, egyre nehezebb szponzorokat találni, és pályázati lehetőség sincs, így a rendezvény minden évben nagy terhet ró a falura, de sok vállalkozást, civil szervezetet és magánszemélyt illet köszönet a közreműködésért. Elsősorban a Váraljai Hagyományőrző Egyesület asszonyait, akikre a dagasztásnál minden évben lehet számítani.

A tikkasztó hőség a szervezők ellen dolgozott, de ennek ellenére is nagy volt az érdeklődés, különösen az esti programok iránt. Összességében 1200 főre tehető a látogatók száma.

A programkínálatról is gondoskodtak

Idén is gazdag volt a kuglóffesztivál programkínálata. Öt csapat mérkőzött meg a focikupán és a főzőversenyen is többen megmérették magukat. A gyerekek a kánikulában számos lehetőség között habparti során hűsíthették magukat. Délután a színpadon kulturális, szórakoztató programokat vonultattak fel, egyaránt felléptek hagyományőrző együttesek és könnyűzenei formációk. Többek között a Sramlikings és az Új Fiesta együttes zenéjére is rophatta a nagyérdemű, majd az esti tűzijátékot követően diszkóval zárták Váralja legnagyobb rendezvényét.

A programok is vonzóak voltak
Akik, kóstolták dicsérték a kuglófot. Még az élmény előtt állt György János és felesége, valamint testvére Gáll Imréné, akik Hőgyészről látogattak Váraljára részben a kuglóf, részben a programok miatt. Mint elmondták, korábban még nem jártak a fesztiválon és kíváncsiak voltak a neves lakodalmas kuglófra. Ott jártunkkor a tikkasztó hőségben még a sátor alá menekültek a tűző napsugarak elől, a fellépőkre, különösen a Sramlikingsre várva, a kuglófból pedig haza készültek vinni kóstolót.

Váraljai lakodalmas kuglóf

Hozzávalók: 80 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 5 dkg vaj, 20 dkg cukor, 3 tojássárgája, 4 dl tej, 1 csipet só. Töltelék: 12 dkg cukor, 2 teáskanál fahéj, 1 teáskanál kakaó, fél csomag mazsola.

Elkészítés: Az élesztőt futassuk fel kevés langyos, cukros tejben, és a liszttel, a sóval és a folyamatosan hozzáadott tejjel dagasszuk jól ki. A vajat és a tojások sárgáját külön edényben dolgozzuk össze, és apránként adjuk hozzá a sima tésztához. Azután egy órát hagyjuk kelni, majd nyújtsuk ki. Szórjuk rá a fahéjas cukrot és a mazsolát. Tekerjük össze és igazítsuk a jól kizsírozott kuglófformához. Máté Béláné receptje.

Elkészítés: Az élesztőt futassuk fel kevés langyos, cukros tejben, és a liszttel, a sóval és a folyamatosan hozzáadott tejjel dagasszuk jól ki. A vajat és a tojások sárgáját külön edényben dolgozzuk össze, és apránként adjuk hozzá a sima tésztához. Azután egy órát hagyjuk kelni, majd nyújtsuk ki. Szórjuk rá a fahéjas cukrot és a mazsolát. Tekerjük össze és igazítsuk a jól kizsírozott kuglófformához. Máté Béláné receptje. A váraljai asszonyok szorgosan gyúrták a 25 kilogramm lisztből készült tésztát Kánikulában, vásári hangulatban telt el szombaton a XII. Váraljai Kuglóffesztivál (Fotók: a szerző felvételei) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!