Közélet

2016.06.13. 15:00

Gazdag program a megyei vadász- és horgásznapon

A házigazda település polgármesterének köszöntőjével vett kezdetét az idei Tolna Megyei Horgász- és Vadásznap a németkéri sportpályán és szabadidőparkban.

Vida T.

Horváthé Gál Erika emlékeztetett Széchenyi Zsigmond elhíresült mondására, miszerint a vadászat vadűzés és erdőzúgás, de több erdőzúgás. Ezt az örökérvényű igazságot aztán többen is emlegették. A polgármester kiemelte, hogy mindkét ősi mesterség űző szeretik, óvják a természetet. Kocsner Antal, a Tolna Megyei Vadász Szövetség és az Országos Magyar Vadászkamara Tolna Megyei Szervezetének elnöke megjegyezte, hogy a vadászok megítélése kettős. Ezt a találkozót éppen azért rendezik 26 esztendeje minden évben, hogy a megítélésen változtassanak és a vadászatot megismertessék a nagyközönséggel. – Ez nem öldöklés és brutalitás – húzta alá hangsúlyozva, hogy komoly hozzáértéssel végzett állattenyésztést, vadgazdálkodást végeznek.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A megyei találkozó elmaradhatatlan része a trófeakiállítás (A szerző felvétele)
[/caption]

Tolna megye jó adottságú, a muflonkoson kívül mindenféle vad megtalálható, meghatározó faj a vaddisznó. A megyében közel 2600 vadász van, közülük 150-160 hivatásos, akik a szakmai irányítást látják el, s itt van a legtöbb diana, azaz hölgyvadász – tájékoztatott Kocsner Antal. A társszervező, Tolna Megyei Horgászegyesületek Szövetségének elnöke, Gecse Lajos arról beszélt köszöntőjében, hogy az ide év jelentős változást hozott az életükbe, hiszen a természetes vizek, így a Duna, Sió, Sárvíz, horgász kezelésbe került.

A találkozóra érkezőket igen sokrétű program fogadta, a délelőtti horgászversenyre hatvanan neveztek, de népes volt a főzőverseny mezőnye is, ahol ki halat, ki vadat készített. Díjazták az elmúlt időszakban kimagasló munkát végzőket, az új vadászok pedig esküt tettek, majd a szabadidőpark színpadán változatos kulturális programsorozat kezdődött.

Kitüntetések
Az elmúlt időszakban kiemelkedő munkát végzők számára Horváth Kálmán kormánymegbízott, Horváthné Gál Erika polgármester és a horgász, valamint vadászszervezetek vezetői adtak át elismeréseket. Nimród-díjat kapott Fábián Béla és Tóth Péter, Kamarai aranyérmet Kupás-Deák Zoltán. A Hubertus Kereszt gyémánt fokozatát László Márk Gábor, arany fokozatát Csík János, ezüst fokozatát Dudás József, bronz fokozatát pedig Lieszkovszky Károly és Varga Tibor vehette át. Tolna Megyei Horgászmozgalomért Emlékplakett arany fokozatát Máté Tamás kapta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!