Közélet

2016.06.19. 11:07

Gondatlanul okozta a halálos balesetet

Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Szekszárdi Járási Ügyészség a 60 éves férfi ellen, aki 1988 óta rendelkezett vezetői engedéllyel „B” járműkategóriára.

I. I.

A vádlott tavaly augusztus 8-án, 18 óra körüli időben a 61-es számú főúton Nagykónyi irányából Tamási felé haladt autójával, jó látási viszonyok között, száraz, aszfalt burkolatú úttesten. A vádlott a Honvéd utcába akart balra kanyarodni, ennek során azonban a KRESZ-ben foglalt szabályt megszegve figyelmetlenség miatt nem vette észre a vele szemben motorkerékpárral közeledő 24 éves férfit, és nem adta meg neki az elsőbbséget. Emiatt a motorkerékpár a menetiránya szerinti jobb oldali forgalmi sávban a vádlott által vezetett személygépkocsi jobb első sárvédőjének ütközött. A motorkerékpáros az úttestre esett és olyan, az élettel összeegyeztethetetlen súlyosságú sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt. Életét az azonnal érkező szakszerű orvosi segítség sem menthette volna meg.

Az adott útszakaszon a megengedett legnagyobb sebesség 70 km/óra volt, a motorkerékpár baleset előtti haladási sebessége 130 km/órában, ütközési sebessége pedig 68-72 km/órában, míg a személygépkocsi ütközési sebessége 20-23 km/ órában rögzíthető.

A motorkerékpárost az autó vezetője nagy távolságból is láthatta. A veszélyhelyzet kialakulásakor, amikor a személygépkocsi átlépte a terelővonalat, motorkerékpár az ütközési ponttól 117-118 méter távolságra haladt. A vádlott vezetői engedélyét a a büntetőeljárás jogerős befejezéséig visszavonták.

Az ügyészség a büntetlen előéletű vádlottal szemben végrehajtásában felfüggesztett, fogházbüntetés kiszabását és a közúti járművek vezetésétől határozott időre történő eltiltását szorgalmazza a Tamási Járásbíróságnál, tájékoztatott dr. Kiss Yvette Tolna Megyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!