Közélet

2016.06.08. 08:15

Táblagépen ellenőrizték, adott-e nyugtát a fagyis

A dunaföldvári nem csak a megye, de az ország egyik legnagyobb kirakodóvására. Állatkínálata az egész Dunántúlon a leghíresebb. Legutóbb az érdeklődők között adóellenőrök is voltak.

M. I.

Mózsik Szilvia, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Tolna Megyei Igazgatóságának sajtóreferense elmondta, revizoraik és pénzügyőreik a bevetési igazgatóság munkatársaival együtt ellenőriztek a dunaföldvári vásárban. Az ellenőrzések kétharmadában derült fény valamilyen problémára, a szabálytalankodók több százezer forint bírságra számíthatnak. A NAV munkatársai elsősorban a nyugtaadási kötelezettség teljesítését és az iparjogvédelmi szabályok betartását vizsgálták.

Legtöbbször nyugtát felejtettek el kiállítani az árusok, két esetben pedig iparjogvédelmi szabályt sértettek, huszonnégy parfümöt és tizenkét napszemüveget foglaltak le a pénzügyőrök. A tapasztalatok alapján megállapítható, hogy a nyugtaadási fegyelem javítása a fokozott ellenőrzéseken keresztül érhető el, ezért az adóhivatal a jövőben sem feledkezik meg a vásárok, piacok fokozott vizsgálatáról, tette hozzá a sajtóreferens.

Mint megtudtuk, a napokban zárult a NAV tavaszi akciója is, aminek eredményeként megyénkben összesen négymillió forint bírságot kellett kiszabniuk az ellenőröknek. Az elvégzett 188 ellenőrzés negyede mutatott valamilyen hiányosságot, hat üzletet kellett tizenkét napra bezárni. A legtöbbször a vendéglátósok mulasztottak Tolnában, a virág- és dísznövény kereskedőknél viszont javult a nyugta- és számlaadás fegyelme. Országosan ugyanebben az akcióban összesen 250 millió forint bírságot szabtak ki. A több mint nyolcezer ellenőrzés felének eredménye valamilyen hiányosságot mutatott. Mintegy hatvan üzletet kellett tizenkét napra bezárni, és három esetben kellett üzletbezárást helyettesítő bírságot megállapítani.

A jó időnek köszönhetően kinyitottak a fagylaltozók is, amelyeknél a nyugtaadást az ellenőrök táblagéppel kontrollálták, az online pénztárgépbe beütött adatok és a vásárlók számának összevetésével. Tabletes lekérdezéssel ugyanis távolról követhető a nyugtaadás, és ahol a revizorok rendben találják az adatokat, ott nem végeznek próbavásárlást.

Így választottak a revizorok

Az ellenőrzött vállalkozások kiválasztása Tolna megyében is úgy zajlott, hogy a NAV saját adataira és információra támaszkodva választotta ki, hol és kiket ellenőrizzen. Tavasszal a szépészeti szolgáltatókra, zöldség- és gyümölcskereskedőkre, vendéglátósokra, szálláshely-szolgáltatókra, autómosókra, gumiszervizekre, ruhatisztítókra, virág- és ajándék üzletekre fordítottak nagyobb figyelmet a revizorok. Az online pénztárgépet használók közül a NAV jellemzően azoknál „kopogtatott”, ahol valami nem volt rendben. A piacokon, vásárokon pedig a helyszíni tapasztalatok alapján választották, mely gazdálkodókat kell ellenőrizni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!