Közélet

2016.06.03. 18:03

Tűzoltónak született

Révész Ákos törzsőrmester, a Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltója kapta nemrégiben a szekszárdi önkormányzat által alapított „Szekszárd Város Év Tűzoltója” elismerést.

Budavári Kata ([email protected])

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Révész Ákos kapta az idei Flórián-napi ünnepségen a „Szekszárd Város Év Tűzoltója” elismerést (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

Bajban ismerszik meg...

Hogy bajban ismerszik meg az igazi tűzoltó, az is bizonyítja, hogy Révész Ákost még szabadidejében is megtalálja a feladat. Tolnán lakik, és nem egyszer előfordult már, hogy lakóhelyén egykori bajtársainak ajánlotta fel segítségét. Lesták Zsolttal, Lugosi Gáborral együtt hősies helytállásukért főigazgatói elismerésben részesültek, mert március 19-én egy tolnai tűzesetnél szolgálaton kívül az elsők között hatoltak be az égő helyiségbe, és segítettek a szobában eszméletlenül fekvő férfi mentésében. Révész Ákostól azt is megtudtuk: a dunai árvíznél és a legutóbbi nagy szekszárdi tűzesetnél egyaránt megbizonyosodott arról, hogy jó csapatban dolgozik.

Inkább tanul embert menteni, mint embert ölni. Nagyjából ez az egy mondat összefoglalja azt, hogy Révész Ákos hogyan, miért lett tűzoltó. A hagyományosnak mondható katonai szolgálat helyett választott a fiatalember valami mást, valami testhez állót, és 1999. október elsején kezdte 15 hónapig tartó polgári szolgálatát a köztestületi feladatokat ellátó Tolnai Önkéntes Tűzoltóságnál. Ez idő alatt elvégezte a 40 órás alapfokú tűzoltó tanfolyamot, majd 2000-es év végére a hathetes alapfokú képzést is. Közben pedig annyira megszerette ezt az életet, hogy a polgári szolgálat után is maradt a tolnai laktanyában. Négy hónapig volt önkéntes, majd 2001 májusától főállásúként dolgozik. Szekszárdon 2011. december 30-án szerelt fel, azóta is a megyeszékhely csapatát erősíti.

Igazi húzóember, akit nem kell noszogatni, hogy a munka nehezebbik végét fogja meg. Amikor az ember vele beszélget, hamar rájön: igazi csapatjátékos, és az Isten is tűzoltónak teremtette. Szemlélete és kvalitásai alapján az ember azt gondolná, a családjában volt előzmény, de kiderült: közeli ismerősei között és rokonságában senki sem választotta korábban ezt a hivatást. Eredeti végzettsége ács, és mint mondja, határozottan nem hátrány egy lánglovag esetében, ha van egy szakmája. Az pedig elengedhetetlen, hogy akarjon dolgozni, aki erre a pályára téved.

Képzés, beosztás

Révész Ákos a kezdetektől fogva képzi magát. Tolnán beavatkozóként és irányítóként a működési területükön történt szinte valamennyi jelentős káresemény felszámolásában részt vett. Helyt állt tűzeseteknél, műszaki mentéseknél, így például közúti baleseteknél, viharkárok elhárításában, ár- és belvízi védekezésekben. Megyei tűzoltó versenyeken vett részt. A Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság állományába 2011. december 30-án szerelt fel tűzoltó őrmesterként, majd 2013. december elsejétől soron kívül léptették elő tűzoltó törzsőrmesterré. Nemcsak beosztott tűzoltó, hanem szolgálatparancsnok-helyettesi feladatokat is ellát.

Elmesélte, hogy kezdőként igyekezett ellesni a fogásokat a tapasztalt kollégáktól. Ezért, és mert egy kárhelyszínen nem lehet hibázni, szolgálat-vezető helyettesként, irányítóként igyekszik úgy beosztani a csapatot, hogy a kevesebb gyakorlattal rendelkező kolléga rutinos tűzoltó mellé kerüljön. – Egymásra vagyunk utalva. Az a lényeg, hogy ha együtt megyünk ki, együtt is érjünk haza. Mindannyiunkat várja otthon valaki – mondja. Azt is hozzáteszi, még két kukatűz sem egyforma, a helyszínen viszont nincs idő töprengésre. Ha mentésirányító, pillanatok alatt, és minden esetben jól kell döntenie. Nem szereti ha tétlenségre kárhoztatják, ezért ebben a szerepben is azt szereti, ha nemcsak a rádió van a kezében, de a lapát is. – Szeretek dolgozni, és segíteni jó. Ennyi, és nem több. Ha tíz év múlva ugyanitt ugyanezt csinálhatom, elégedett leszek a sorsommal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!