Közélet

2016.10.24. 18:58

Vannak madarak, akik inkább itthon maradnak

A globális felmelegedés hatásainak egyikeként emlegetik, hogy egyre több az itthon telelő vándormadár. Leginkább a gólyák „járnak élen” ebben a folyamatban.

Venter Marianna ([email protected])

FRANCE, HAUT-RHIN (68), MUNSTER VILLAGE, WHITE STROKES NESTING ON HOUSES ROOF

Fotó: ONLY FRANCE

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A háztetők és a kémények nem csak nyáron, télen is jó szolgálatot tesznek a gólyamadaraknak (Képünk illusztráció)
[/caption]Már jó egy évtizeddel ezelőtt megfigyelték a nemzeti parkok ornitológusai, hogy egyes költöző madárfajok egyedei inkább a maradást választják, és nem követik társaikat a nagy vándorlásban. A változás nem csak Magyarországon figyelhető meg. A költöző madarak évtizedenként átlagosan 2,3 nappal korábban érkeznek meg fészekrakó helyükre és kezdik meg költési időszakukat. A hazánkban telelő madárfajok egyre emelkedő száma is vélhetően ennek a folyamatnak a része. A maradók száma egyelőre még nem nevezhető kiugrónak, de az évek során lassan, de biztosan emelkedik. Leginkább a fehér gólyákra jellemző ez a tendencia. Míg eleinte a ritkaság számba menő itt maradt példány alulfejlett, vagy sérült volt, most már életerős szárnyasok is maradnak. A gólyák mellett a barátposzátát, a házi rozsdafarkút, az örvösgalambot, a sárgarigót említik a leggyakoribb helyben maradók között.

A gólyák esetében a maradást az teszi lehetővé, hogy gyakorlatilag mindent megesznek, amit el tudnak kapni, és le tudnak nyelni. Így a meséből ismert béka mellett kedves táplálékuk közé tartoznak a téli álmot nem alvó apró emlősök, mint például az egerek, pockok. Télen tehát a tarlón egerésznek, és ha a tél enyhe, és a víz nem fagy be, akkor halászni is tudnak. Mivel az emberek kedvelik a gólyákat, arra is számíthatnak a madarak, hogy etetni fogják őket. Így aztán könnyen elképzelhető, hogy ha egy fehér gólya sikeresen áttelel, akkor a következő évben is a maradás mellett dönt, hiszen több ezer kilométert repülő társaihoz képest sokkal jobb kondícióban indul neki a költési szezonnak. Érdekesség, hogy az itthon maradó gólyák túlélési stratégiájának fontos eleme, hogy ilyenkor nem a vadonban éjszakáznak, hanem a lakott területeken, és rájöttek arra, hogy ha a kémény szélére szállnak, akár éjszaka, akár nappal, akkor az onnan felszálló meleg levegővel tudnak melegedni.

Nem fordult meg a trend

Általánosságban elmondható, hogy a globális felmelegedés egy kicsit valóban megzavarja a madarakat – mondta el a témával kapcsolatban dr. Kis Ernő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szekszárdi csoportjának titkára. A vonuló madarak között vannak állandóan- és részlegesen vonulók, a részlegesen vonulók közül előfordul, hogy itt maradnak, ha a tél enyhe. A trend tehát létezik, de nem fordult meg, a költöző madarak továbbra is útnak indulnak ősszel, ezt igazolják a gyűrűzések is. Ám ha a hőmérséklet megfelelő, és „terített asztal”, azaz elegendő rovar és egyéb táplálék lelhető fel, akkor később indulnak, vagy akár itthon is maradnak egyes példányok, esetleg madárcsapatok is.

Költözők és maradók
Néhány ismertebb költöző madár: bíbic, dankasirály,  erdei szalonka, gólya, fenyőrigó, fülemüle, füleskuvik, füstifecske, gyurgyalag, mezei poszáta, molnárfecske, nagy póling, sarlósfecske, sárszalonka, szalakóta, tövisszúró gébics. S akik mindig itthon telelnek: cinege, bütykös hattyú, csóka, csuszka, fácán, gyöngybagoly, macskabagoly, meggyvágó, nagy fakopáncs, ökörszem, széncinege. Részben költöző, illetve nálunk telelő madarak: csörgő réce, énekes rigó, erdeit pacsirta, erdei pinty, erdei szürkebagoly, fekete rigó, héja, jégmadár, karvaly, kenderike, mezei pacsirta, nyári lúd, tőkés réce, vörösbegy, vörös vércse, zöldike, zsezse. Emellett egyes fajok nálunk északabbra élő példányai is itt telelhetnek.

Számítanak az emberre

A téli hidegben a megfelelő energiamennyiség biztosítása a legnagyobb kihívás a madarak számára. Aki segíteni szeretne ebben a kis szárnyasoknak, az a legjobb, ha olajos magvakból, napraforgóból, dinnye- és tökmagból, valamint faggyúból készült, teniszlabda nagyságú „madárkalácsot” kínál nekik. Házilag is készíthető, kerülhet a keverékbe egy kis túró, főtt krumpli, főtt sárgarépa, felaprított almahéj, faggyú helyett tepertő. A madáretetőben lehet még kínálni ocsút, kukoricadarát, fenyőmagot, kölest, muhart. Az énekesmadaraknak nem tanácsos morzsát adni, inkább egy darabka szalonnát lehet kínálni nekik. Az ideális madár-vendéglátás helyszíne a kert legkevésbé forgalmas szögletében elhelyezett madáretető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!