Közélet

2017.01.13. 10:21

A temetések 40 százaléka zajlik katolikus szertartás szerint

Rendkívül mozgalmas évet zárt a szekszárdi katolikus közösség. A hitélet erősítése mellett számos lehetőség jutott közös élményekre, utazásra, kikapcsolódásra is.

Mauthner Ilona ([email protected])

Idén is elkészítette az elmúlt évről szóló beszámolóját az egyházközösség teendőiről, gazdálkodásáról Bacsmai László szekszárdi plébános. Tavaly is a hagyományos, januárban tartott egyházközösségi farsangi bállal indult az események sora, amit a Béla téri közösségi házban tartottak. Ezt követte az ökumenikus imahét, majd februárban a Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén a gyermekmegáldást Bíró László püspök tartotta. Február 27-én volt a karitászosok lelki napja a plébánián Bacsmai Laci atya vezetésével.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Szekszárdon évek óta nem változott az egyházi esküvők és a keresztelések száma (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

Március 18-án megtartották az Apák napját a Babits Mihály Művelődési Házban, a katolikus iskola és óvoda szervezésében. Május 1-jén volt a bérmálás és a Szentlélek szemináriumot végzettek küldetési szertarása, amelyet dr. Kvanduk Frigyes általános helynök celebrált, 8-án pedig az elsőáldozásra került sor. Május 21-én volt a Remetei Egyházközségi nap, amelyen sokan részt vettek, június 5-én pedig Bacsmai László plébános tartotta ezüstmiséjét, nagyszámú hívő és sok pap részvételével. Június 18-án papszentelés volt Pécsett, ahol pappá szentelték Lápossy Pétert, aki Szekszárdon volt lelkipásztori gyakorlaton. Június 26-én vasárnap volt az újmiséje a Béla téri belvárosi templomban.

Kevesebb az egyházi temetés

Tavaly a szekszárdi templomban 105 keresztelést tartottak, ebből 56 fiú és 49 lány volt. Az első gyónók száma 59 volt, az elsőáldozóké 42. Bérmáláson 42-en vettek részt, 37 pár fogadott örök hűséget egymásnak templomi esküvőn. Az elhunytak száma 97 (ebből 2 őcsényi, 1 szálkai és 94 szekszárdi volt) 60 férfi, és 37 nő. Sajnos csak 28-an részesültek a betegek kenetében, mondta Bacsmai László. Szomorú dolog, hogy vannak, akik hozzátartozóik számára nem igénylik az egyházi temetést. Az összesből a katolikus temetések hozzávetőleg 40 százalékot teszik ki. A hittanosok száma katolikus óvodában 75, a városi óvodákból 90 kisgyerek. Iskolákban összesen 450 diák, ebből a katolikus iskolások száma 165 fő. A cserkészek a Belvárosi plébánián 70-en vannak. A foglalkozásaikat minden vasárnap a reggeli mise után a plébánián tartják. A csoportos jegyesoktatáson Szekszárdon 22 pár vett részt. A Családunk újság hétről hétre megjelent tavaly is, karácsonyra elérte a 100. számot.

Július 15-én Cseh Péter Mihály káplánt dr. Udvardy György megyéspüspök a nyilvános lelkipásztorkodás alól átmenetileg felmentette. Szeptember 10-én lelkinapot tartottak az irgalmasság jegyében, amelyen részt vett Udvardy György megyéspüspök is, majd a gyalogmenetet is ő vezette a Remetére, ahol szentmisét mutatott be és Keresztúti ájtatosságot tartott. Szeptember 24-én gyászmisét tartottak Farkas Béla egykori szekszárdi plébánosért.

November 2-án este volt az elhunytakért a szentmise, amit Bíró László püspök tartott. November 15-ével Vida Zsolt káplán betegszabadságra került, helyette Molnár Pétert helyezte a püspök Szekszárdra káplánnak Dombóvárról. December 24-én délután a vigíliai szentmisén a Belvárosi templomban a katolikus iskolás gyerekek adták elő a pásztorjátékot, december 26-án, karácsony másnapján pedig a jubiláns házasok megáldását Bíró László püspök úr végezte, ahol több mint 30 pár részesült áldásban.

Egyházközségi hozzájárulás

Az újévben is az egyházközségi hozzájárulás a jövedelem 0,5 százaléka. A nettó bér, vagy nyugdíj növekedésével a fél százalék alapján az egyházközségi hozzájárulás is azonos mértékben nő. Akinek a nettó jövedelme (nyugdíj vagy bér) a minimálbér vagy az alatt van, annak az idén évi 4.500, azaz havi 375 forint az egyházközségi hozzájárulása. A befizetéseket csekken vagy a sekrestyében, illetve személyesen a plébánián, munkanapokon a hivatali időben rendezhetik. Egyházközségi hozzájárulást 18 év fölött kell fizetni, ha az illető nem nappali tagozatos tanuló. Azok, akik nem fizetnek egyházközségi hozzájárulást visszamenőleg a korábbi gyakorlat szerint 3 évet kellene megfizetniük, ha valamilyen egyházi szolgálatot kérnek, de az Irgalmasság évében ezt lecsökkentették 2 évre. 2017-ben az Újvárosi templom galambriasztását szeretné a szekszárdi plébánia megoldani. A Belvárosi templomra és a Remetére a püspökség beadott egy pályázatot, ha ez sikeres lesz, akkor tudják a további a felújítási munkálatokat elvégeztetni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!