Közélet

2017.04.05. 17:12

Mini-, családi, munkahelyi bölcsőde is működhet

Átalakul az idei év elejétől a bölcsődei ellátások rendszere. Ehhez nyújtott segítséget a Tolna Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház bölcsődei tájékoztató napja.

Budavári Kata ([email protected])

Bölcsőde, mini bölcsőde, családi bölcsőde és munkahelyi bölcsőde kialakítására nyílik lehetőség év elejétől, hiszen 2018. végéig átalakul az ellátási rendszer. Minden településen, ahol negyvennél több három év alatti gyermek él, vagy legalább öt család igényli a bölcsődét, ott kötelező lesz megszervezni az ellátást. Ehhez nyújtott segítséget a Tolna Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház, illetve az irodát működtető Lakható Szekszárdért Egyesület, mely bölcsődei tájékoztató napot szervezett szerdára, a szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központba. [caption id="" align="alignleft" width="650"] Réger Balázs, a Lakható Szekszárdért Egyesület elnöke (szemben, középen) köszöntötte a tájékoztató nap résztvevőit (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

Fűrész Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője, miniszteri biztos az előadását visszatekintéssel kezdte. Elmondta: az, hogy a szociális államtitkárságtól a családügyihez kerültek a bölcsődék 2014-ben, jól jelzi, hogy a kormányzat nem szociális jellegű ellátásként tekint a bölcsődei ellátásra, hanem olyan rendszerben gondolkodik, mely a lehető legtöbb család igényeinek megfelel. A cél természetesen, hogy elsősorban a dolgozó szülőket segítsék. A miniszteri biztos röviden vázolta a négy bölcsőde típus jellemzőit, de beszélt arról is, hogy tárgyalnak a nemzetgazdasági minisztériummal a feladatalapú finanszírozás lehetőségéről.

Kovácsné Bárány Ildikó, az EMMI főosztályvezető-helyettese az új nevelési intézmények kialakításának gyakorlati lépéseiről tartott tájékoztatót. Azt ajánlotta, első lépésként a jogszabályi hátteret tekintsék át az alapítók, de az is kiderült, a gyerekek tizenöt százalékát más településekről is fogadhatják a bölcsődék. Dr. Tóth Emese, a Tolna Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztályának vezetője az engedélyezési eljárást ismertette. Elmondta azt is, hogy a megyében tíz bölcsődét és huszonegy családi bölcsődét, és összesen 570 bölcsődést tartanak nyilván. Acsainé Végvári Katalin, a Magyar Bölcsődék Egyesülete vezetője a bölcsődék és mini bölcsődék, Mátay Katalin, a Napközbeni Gyermekellátást Nyújtó Szolgáltatók Országos Egyesülete elnöke a családi és munkahelyi bölcsődékkel kapcsolatban azt hangsúlyozták, hogy soha ilyen mélységű módszertani munka nem volt korábban, mint most.

Együtt a családi értékekért

A Lakható Szekszárdért Egyesületnek szerdán egy projektindító rendezvénye is volt. Réger Balázs elnök köszöntőjében hangsúlyozta, hogy szervezetük 2012. óta megvalósítója az EMMI programjainak. Arra is kitért: az elkövetkező két évben sok családhoz eljutnak majd. Dr. Haag Éva, Szekszárd alpolgármestere megnyitójában A család társadalmi szerepének megerősítését célzó programmal kapcsolatban elmondta, a kormányzat intézkedései segíthetnek a népesség megtartásában. Fűrész Tünde demográfiai adatokat ismertetett az érdeklődőkkel, és kifejtette, hogy a pályázattal a kormány számára kiemelten fontos családbarát szemlélet érvényesül. Dalla Valle Bettina, a projekt vezetője mutatta be az Együtt a családi értékekért programot, mely egyaránt szól család alapítás előtt álló fiataloknak, gyermekes szülőknek és időseknek. Egyrészt a nemzedékek közötti együttműködés erősítése lesz a cél, de a nehéz élethelyzetben lévőket is támogatják majd, például a fogyatékkal élő gyermeket nevelőknek kihelyezett tanácsadást is tartanak majd. De lesz szülők klubja, workshop, három alkalommal úgynevezett Nemzedékek napja, és a szülők arról is hallhatnak, hogyan segítsék gyermekeiket a tanulásban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!