Közélet

2017.05.31. 10:29

Egy több százezres néma tömeg hangja

Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány elnöke tartott előadást a PTE KPVK-n, akire sokan kormányszóvivőként emlékeznek, pedig hamarabb volt egy több százezres néma tömeg hangja.

Budavári Kata ([email protected])

Nagyon fontos nekem ez az ügy, egy kicsit én magam vagyok – mondja az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvánnyal kapcsolatban Nagy Anna, aki maga is megtapasztalta, milyen egyedülálló szülőként létezni, és aki ma már nagy családban él. Az a fiú, aki kormányszóvivősége idején kilenc éves volt, ma már tizenhat éves, és a civil szervezet is kiskamasz korba érett, hiszen tizenkettedik éve működik.[caption id="" align="alignleft" width="650"] Nagy Anna egykori kormányszóvivő, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány elnöke tartott előadást a PTE karán (Fotó: Makovics Kornél)
[/caption]

Nagy Anna megkapta már, hogy feminista, holott mindig is úgy tartotta: gyereket két szülőnek kell nevelni. De ahogy az Egyedülálló szülők könyvében is írja: „Ezt dobta a gép”. Az élet nem mindig az ember tervei szerint alakul.

– Egyedülálló szülőnek lenni ma még mindig bélyeg, azt jelenti, hogy lúzer vagy, valamit rosszul csináltál. Holott, ha valaki a munkahelyén két ember munkáját végzi, azt elismerik. Az elvált, özvegy anya vagy apa ugyanígy két ember helyett teljesít otthon, épp ezért kell őket megerősíteni – véli Nagy Anna. Az alapítvány praktikus segítséget nyújt az érintetteknek. Nem kis létszámról van szó, hiszen Magyarországon a szülőkkel, gyerekekkel együtt lassan egymilliós tömegről beszélhetünk.

– Csak áprilisban úgy ötvenen fordultak hozzánk jogi kérdéssel. Ez az a terület, mely minden egyszülős családot érint, először ezt kell rendbe tenni. És vannak pszichológusaink, akik a túlélésben nyújtanak támogatást, mediátorok, hiszen sokszor a szülők nem állnak egymással szóba. Előfordul, hogy az elvált pár nem bírja egymás látványát sem, de mert ők egy vagy több gyerek szülei, ez majdhogynem elengedhetetlen lenne – mesél az alapítvány működéséről az elnök. Azt is elmondja: van úgy, hogy iskolai csomag, cipő beszerzésben segédkeznek, hiszen az „egyszülőség” vezető szegénységi kockázat hazánkban. Mégis, amikor év elején online kutatást végeztek több mint ezer fő részvételével, a válaszadók problémaként elsőként a magányt, a közösség hiányát jelölték meg.

Közelíti az egymilliót a számuk

Az országban több mint 300 ezer egyszülős család él, a gyerekek száma, akik egyszülős családban nevelkednek bőven meghaladja a félmilliót. Ezeknek az embereknek (szülők plusz gyerekek) a száma – bár már most is lassan közelíti az egymilliót – folyamatosan növekszik. Nemzetközi tendenciáról van szó, hiszen az európai felmérések szerint a következő generáció egyharmada életének legalább egy időszakában már egyetlen szülővel fog nevelkedni. A 2011-es népszámlálás egyébként ezt írja: Tolna megyében jelentősen emelkedett a vizsgált harminc év alatt az egyetlen szülő által nevelt gyermekek száma. Hátterében az áll, hogy az egyszülős családok száma 1980 és 1990 között látványosan megnövekedett, ekkor az emelkedés megközelítette a 36 százalékot. Az utóbbi évtizedekben a folyamat lelassult: a számuk 1990 és 2001, illetve 2001 és 2011 között egyaránt 13-13 százalékkal nőtt.

– Sokat elmond a helyzetükről, hogy a felméréshez kapcsolódó beszélgetések végén az anyukák alig akartak hazamenni, hiszen végre olyan közegben találták magukat, ahol a többiek értették a gondjaikat, meg lehetett velük beszélni. Szerencsére a döntéshozók is egyre inkább kezdik meghallani a hangunkat. Ötszázmillió forint kormányzati támogatást kaptunk, hogy létrehozzunk egy egyszülős modellközpontot, amely az országos hálózat mintaközpontja lesz – tájékoztat, és hozzáteszi, remélhetőleg Szekszárdon is lehetőség lesz a későbbiekben egy ilyen centrum létrehozására.

Az alapítvány ugyan budapesti központú, de rendelkezik vidéki kapcsolatokkal. Nagy Anna Varga Istvánt, a PTE KPVK adjunktusát ismeri régóta. Egyelőre azonban a módszertant kell kidolgozni, ez a következő fontos feladat. Az alapítvány természetesen erre a nyárra több programot is szervez. Saját táborában több, mint százharminc gyermeket vár, de hét-nyolc partnere révén – mint amilyen a British Council vagy a szentendrei skanzen – tematikus napközis táborokat is kínál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!