Kultúra

2010.07.18. 09:22

Rímfaragók pályázhatnak a várongiak kiírására

I. Dél-Dunántúli Kortárs Hírvers Írók Versengése címmel pályázatott hirdetett a Várongi önkormányzat.

R. T.

Vincze Márta, a Várongért Egyesület vezetője lapunknak elmondta, a legjobb művek alkotói meghívást kapnak a Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány támogatásával 2010. szeptember 11-én sorra kerülő „Patkó Bandi Falunap” rendezvényre.

- A Külső-Somogy, a Kapos és Koppány folyók mentén élők körében még a 20. század derekáig ismert és kedvelt volt a több rímes szakasz füzéréből álló, az aktuális eseményeket egybefoglaló úgynevezett hírvers - mondta Vincze Márta.

- Ezek egy része a szájhagyomány mellett nyomtatott lapokon is terjedt, így kiemelkedő alkotóikat ismerjük. A régi vásári-búcsúi ponyvaköltészet és az énekmondó históriások leszármazottainak hagyományára már Illyés Gyula is felhívta a figyelmet, majd dr. Takács Lajos várongi születésű néprajzkutató (1921-1985) külön tanulmányokat szentelt e műfaj alkotóinak.

Várong e hagyományokat is ápolni igyekszik, ezért most első ízben pályázatot ír ki azon rímfaragók számára, akik késztetést éreznek egy kis település értékei kapcsán az alkotásra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!