Kultúra

2011.05.25. 12:56

Romokban a régi dicsőség

Épületromokból, autóroncsokból csalogatják elő a szépséget Molnár Zoltán fotói. Az alkotónak kedden nyílt kiállítása Tolnán.

S. K.

Nem lehet könnyű épületromokból, autóroncsokból előcsalogatni az esztétikumot, de azért nem is lehetetlen. A szekszárdi Molnár Zoltán fotói ezt bizonyítják. Az alkotó kedden Tolnán, a Bezerédj szabadidő-központban mutatkozott be fenti témájú képeivel.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Molnár Zoltán (balról) és Elblinger Ferenc előbbi Így múlik el a világ dicsősége című tárlatán, ami június 17-ig látható Tolnán Fotó: Kiss Albert
[/caption]
A kiállítást megnyitó Elblinger Ferenc, a Garay gimnázium tanára szerint a mostani kiállítás a vidéki Magyarország, benne Tolna megye egyre inkább jellemző, folyamatos lepusztulását, értékvesztését dokumentálja, művészi látásmóddal.

Templomok, kápolnák, kastélyok, ipari és mezőgazdasági épületek láthatók a fotográfiák egy részén, többek között bölcskei, felsőhídvégi, gerjeni, szedresi, tolnai helyszíneken. A fotók másik része régóta elhagyott autóroncsokat ábrázol, amelyek már úgyszólván a természet részeivé váltak. Pusztulásukban azonban – a romokkal ellentétben – némi irónia is felfedezhető.

Amint azt Elblinger Ferenc megjegyezte, Molnár Zoltán nem csak dokumentálja e letűnt világ utolsó üzeneteit, hanem megpróbálja menteni is azokat. Így gondolja ezt az alkotó is: mint mondta, ő segélykiáltásként teszi közzé a fotókat, talán lesznek, akik – megfelelő eszközök birtokában – meg tudnak menteni egyet-egyet a régi dicsőséget képviselő épületekből, járművekből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!