Kultúra

2012.11.30. 16:15

Nagy gond a szülőnek, nagy öröm a kicsiknek

December elején sokan vakarják a fejüket a gyermekjátékoktól roskadozó polcok előtt, hogy vajon mit ajándékozzanak.

Molnár Ágnes

LM_9813.jpg

Fotó: Lénárt Márton

Karácsonyi ajándékot vásárolni még a szülőknek sem egyszerű feladat, nemhogy azoknak, akik ismerőseik, távolabbi rokonaik lurkóinak keresnek meglepetést. Az ötletelés legfontosabb szempontja, hogy az életkori sajátosságok alapján kell kiválasztani, ki mit fog hasznosítani, illetve mivel fog játszani még jóval az ünnep után is.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Sokszor érdemesebb egy nagy ajándékot venni a kicsinek, mint több aprót. Egyszerre úgysem tud játszani mindegyikkel (illusztráció)
[/caption]

Ildikónak két lánya van, és bár csak két év közöttük a korkülönbség, teljesen eltérőek az igényeik. Mint mondta, az ajándékozásban is az segít a legtöbbet, ha a szülő jól ismeri a gyermekét. Nem biztos, hogy a gyerek követi a trendet, és az éppen divatos játékokat részesíti előnyben. Például vannak kislányok, akik nem szeretnek babázni, és vannak fiúk, akiket nem érdekel a legó. Vannak gyerekek, akik rajonganak a kézügyességet, kreativitást igénylő játékok iránt, és vannak, akik inkább a sportosabb, fizikai erőkifejtéssel járó játékokat szeretik. A szülőnek tisztában kell lennie ezekkel a speciális igényekkel, és ennek alapján kell választania.

Néhány alap ismérvet azonban ennek ellenére is fel lehet állítani. Az újszülöttek figyelmét például a színes, különleges anyagú és mozgó illetve zenélő tárgyak kötik le. A rágókák, csörgők és a kiságy fölé eszkábálható játékok rendkívül hasznosak, hiszen több érzékszervükre is hatnak, fejlesztve azokat. Bár elviekben a játékgyártók is ügyelnek erre, nem árt a kiemelt figyelem: csak olyan játékot szabad választani, melyen nincsenek apró, leszedhető részek, vagy olyan rések, melyekbe beleszorulhat a kicsi ujja.

Remek szolgálatot tehetnek a puha építőkockák, különleges extrákkal felszerelt játékszőnyegek is. Lényeges, hogyha valaki könyvecskét szeretne ajándékozni, tanácsos puha borításút választania. Olyat viszont nem ajánlott, ami kartonpapírból készül, hiszen a kicsik általában megkóstolnak mindent, ami a kezük ügyébe kerül - figyelmeztetnek a szakemberek.

Az 1 és 2 év közötti csemetéknek azok az ajándékok bizonyulnak a legérdekesebbnek, melyek a gondolkodásukat illetve a koordinációs és párosítási készségeiket növelik. Ilyenek lehetnek az egymásba illeszthető játékok, puzzle típusú kirakók, de örök és jó ajándék lehet egy hintaló is. Már tologatható játékokat is bátran lehet venni nekik, mint a kisautó vagy a babakocsi, de szobai (vagy esetleg udvari) csúszdának, hintának, mászókának is bizonyára nagyon örülnének. Ügyeskezű asztalosok akár maguk is készíthetnek ilyesmit. Jó ötlet lehet továbbá fürdés közben használható játékokat beszerezni, melyekkel még nagyobb élménnyé lehet varázsolni számukra a pancsolást.

DVD vásárlás előtt is érdemes kikérni a szülők véleményét, hiszen vannak, akik nem szeretnék már ilyen fiatal korban tévénézéshez szoktatni az apróságokat. Egy dalokat, vagy mesét tartalmazó kazettával illetve CD-vel viszont bizonyára nem lehet hibázni. Minél idősebb a gyerek, annál szélesebb a lehetőségek tárháza. Szóba jöhetnek kreatív játékok is, mint a gyurma, kirakós vagy éppen kifestőkönyv, de egy képes vagy mondókáskönyv is remek választás lehet.

Közösen meg lehet venni egy drágább játékot is

Aki a fent leírtak ellenére is bizonytalan lenne, és nem a saját gyermekének vásárol, érdemes megkérdeznie a szülőket, mire van szüksége, vagy minek örülne a gyerek. Gyakran előfordul azonban olyan is, hogy a család mindenkitől pénzt gyűjt be, hogy közös erővel vehessenek meg egy nagyobb értékű ajándékot. Ha nincs lehetőség az egyeztetésre, és valaki nem biztos a lurkó korában, érdemesebb inkább egy nagyobb gyermeknek való ajándékot választani, minthogy a csemete már túlnőjön rajta. A játékok csomagolásán feltüntetik a gyártók, hogy hánytól hány éves korig ajánlják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!