Kultúra

2013.01.08. 08:30

Wass Albert csodálatosan írt a gyerekek nyelvén

Az alsó tagozatos tanulóknak meghirdetett rajzpályázattal kezdődött hétfőn Bonyhádon, a Vörösmarty Mihály Művelődési Központban a Wass Albert-napok programsorozat.

Vizin Balázs

– Nagyon szeretünk rajzolni, akárcsak mesét olvasni, hallgatni – mondták egybehangzóan a cikói Perczel Mór Általános Iskola diákjai tegnap délután, a bonyhádi Vörösmarty Mihály Művelődési Központban. Herner Kitti, Erni Zsófia, Herner Dóra és Fazekas Lili remekül érezte magát, hiszen hétfőn mindez egyszerre teljesült számukra azzal, hogy a Wass Albert-napok nyitórendezvényeként tartott alsó tagozatos rajzpályázaton úgy kellett elkészítsenek egy alkotást, hogy közben két történetet is meghallgattak: az Emese álma című mondából, vagy Az aranymadár meséből meríthettek ihletet a kezdeményezéshez csatlakozott iskolák növendékei. A közel 100 fiatalnak minderre három óra állt rendelkezésére. Szebbnél-szebb alkotások születtek, az eredményeket a pénteki zsűrizés után a szombati kiállítás-megnyitón hozzák nyilvánosságra a szervezők, akárcsak a másik két korcsoport: a felső tagozatosok és a középiskolások mese- és versillusztrációs pályamunkáinál.

– Wass Albert irodalmi alkotásai nagyon képszerűek, közel áll a diákokhoz a formavilága, a versenyzésnek ez a módja pedig inspirálóan hat rájuk – vélekedett Kertész Jánosné pedagógus, miközben az általa kísért növendékeknek segédkezett az előkészületekben. Hasonlóképpen vélekedett Klamik Aranka is. A program szervezője úgy látja, közösségformáló ereje és szerepe van a rajzversenynek, amelyet az elmúlt években többször is megtapasztaltak: a diákok egymást biztatva, ötletekkel ellátva készítik el alkotásaikat. A rendezvénysorozat további állomásaira is kitért, a szombati eredményhirdetés után koszorúzással egybekötött megemlékezést tartanak az intézmény előtti Wass Albert szobornál, utána pedig táncház várja az érdeklődőket.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Rajzolás, festés mesehallgatás közben. Remekül sikerült a Wass Albert-napok nyitórendezvénye a művelődési központban (fotó: MD)
[/caption]

– Nagy szeretettel köszöntelek benneteket a Wass Albert Törzsasztal nevében, amelynek tagjai évekkel ezelőtt arra szövetkezetek, hogy az író munkásságát népszerűsítsék, a mostani programsorozat is – amelyet a művelődési központtal karöltve szerveztünk – ezt hivatott szolgálni – üdvözölte az emeleti teremben helyet foglaló diákokat Szabó László. A Törzsasztal alapítója hozzátette, a 105 évvel ezelőtt született Wass Albert csodálatos módon írt a gyerekek nyelvén, egyben arra biztatta az ifjakat, hogy forgassák rendszeresen és szeretettel könyveit.<>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!