Kultúra

2014.04.06. 20:14

Értékek őrzői és továbbörökítői a kézműves műhelyek

Verseghy Ferenc örül, ha jönnek és érdeklődnek a mestersége felől, igény szerint a technikával is megismerteti az érdeklődőket.

H. E.

Mindig megnézik az újdonságokat – mondta egybehangzóan az a tolnai hölgytársaság, amelynek tagjai szombaton kora délután kerekeztek át Verseghy Ferenc fazekas, népi iparművész műhelyébe. Látnivaló volt ezúttal is, ám nem csak az új tárgyak jelentették a látogatás apropóját, a mözsi alkotó ugyanis csatlakozott a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák I. Országos Hétvégéjéhez. A kezdeményezést a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége hívta életre azzal a szándékkal, hogy megmutassák, micsoda értékek őrzői és továbbörökítői a kézműves műhelyek mesterei.

Verseghy Ferenc az elmúlt három napban nyújtott betekintést a habán kerámia világába. De nemcsak megmutatta a gyűjteményt, hanem igény szerint a technikával is megismertette az érdeklődőket. Mint mondja, örül, ha jön valaki, és kíváncsi, mert mesterén, Tamás Lászlón és rajta kívül hazánkban senki nem készít már habán kerámiákat.

A hétvégén családok, baráti társaságok keresték fel a környékről és távolabbról. Érkeztek például Hőgyészről is, három generáció, anya-lánya-unokája időzött hosszasan a sárga és kék alapmázú habán kerámiáik, lámpák, gyertyatartók, csészék, poharak, kancsók között.

Megyénkben Simontornyán a Könyv művészcsalád műhelygalériája és Sióagárdon Tolna Megyei Népművészeti Egyesület Alkotóháza állt még nyitva.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!