Kultúra

2014.11.18. 15:28

Arannyal és ezüsttel tértek haza a táncosok

A szekszárdi „Ifjú Szív” Magyarországi Német Nemzetiségi Néptáncegyüttes és a bátaapáti Aranyfácán Néptánc Egyesület képviselte hazánkat egy csehországi versenyen.

V. B.

A Choteborban tartott nemzetközi megmérettetésen hat kategóriában, több mint 300 táncos vett részt. A nívós eseményen az „Ifjú Szív” – a korábbi évek jó teljesítményét folytatva – arany minősítést kapott, sőt, még a kategóriaelsőséget is elhozta. Míg a Darabos Józsefné vezetésével működő Aranyfácán – akik tavaly 1. helyezettek lettek, és kiváló minősítést szereztek – idén ezüst minősítésben részesültek, amely ugyancsak figyelemre méltó teljesítmény.

Gaálné Hoffercsik Dórától, a szekszárdi csoport művészeti vezetőjétől megtudtuk: ők már 11. alkalommal csatlakoztak a kulturális tudáspróbához. Az együttes a 6. kategóriában indult – akárcsak a bátaapátiak –, rajtuk kívül egy csehországi és egy szlovákiai német nemzetiségi tánccsoport volt még besorolva ide. Az „Ifjú Szív” egy reneszánsz blokkot mutatott be, az Aranyfácán pedig magyar táncokat adott elő. A zsűri elnöke – aki reneszánszkor-kutató – külön kiemelte a szekszárdiak esetében, hogy a ruhák, a hajviseletek és a zeneszerszámok mind korhűek voltak, a táncosok tartása, mozgása pedig gyönyörű. Az őket kísérő Ungaresca Consort Zenekar – akiknek hálásan köszönték a szekszárdiak a segítséget – ugyancsak dicséretben részesült.

Gaálné Hoffercsik Dóra arról is örömmel számolt be, hogy a zsűri elnöke szerint az általuk előadott koreográfiát másoknak is meg kellene tanulnia. És a meghívást tekintve már az is biztos, hogy a jövő novemberi nemzetközi minősítőn is ott lesznek a tolnai megyeszékhely büszkeségei.
A tánc izgalmai mellett pazar szabadidős programok is színesítették a csehországi fellépést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!