Kossuth-díjas építész

2018.02.22. 09:26

Teremtés – Török Ferenc kiállítása a Várnegyed Galériában

Többek között bibliai témájú színes grafikákat, valamint magyarországi templomok makettjeit mutatja be Török Ferenc Kossuth-díjas építész kiállítása, amely Teremtés címmel csütörtökön nyílik Budapesten, a Várnegyed Galériában.

Budapest, 2002. április 18. Három kiállítással nyílik meg április 19-én a Tabán Műhely és Galéria. Dluhopolszky László karikatúráit, Mihail Bessmertnij, Magyarországon élő orosz festőművész képeit és Pál Márton fotókiállítását tekinthetik meg elsőként a látogatók. A Várnegyed mini kulturális központjának is beillő Virág Benedek Házban a galériákon kívül belső építészettel és lakberendezéssel foglalkozó művészek is műtermet kaptak. A képen:a galéria megálmodói Melis György építész és Ritter Emőke lakberendező.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Sándor Katalin

„A grafikai művek részben a szentföldi kirándulások élményei alapján, részben a Bibliában való utazás nyomán születtek” – hangsúlyozta Török Ferenc Ybl- és Kossuth-díjas építész, a nemzet művésze az MTI-nek.

A grafikák többsége színes tusrajz, a kiállítás címét adó Teremtés egy kompozíciós sorozat, amelyben a bibliai teremtés hat napját örökítette meg – tette hozzá az alkotó.

Emellett a március 23-ig látogatható tárlaton az építész által 1980-tól napjainkig tervezett templomok egy részének makettje is szerepel: többek között a nyársapáti katolikus templom, a révfülöpi templom vagy a budapesti Magyar Szentek Temploma.

Török Ferenc kiemelte, hogy most épül egy kis zarándokkápolna Kozárdon, a Mária út egyik állomásán.

A grafikák 2000 és 2008 között születtek. Mint elmondta, 2000-ben egy súlyos betegség során kezdte el megrajzolni bibliai olvasmányélményeit, később pedig a Szentföldön járt több helyen a feleségével, az út által inspirált grafikai munkái a helyszínen készített skiccek nyomán születtek.

Török Ferenc Kossuth-díjas építész 1935-ben született Budapesten, 1955-ben kezdte meg tanulmányait a Budapesti Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetemen Rados Jenő, Pogány Frigyes és Csonka Pál irányítása alatt.

1982-ben építész-oktató munkásságáért és alkotó építészeti tevékenységéért Ybl Miklós-díjban részesült. 1995-ben építészeti, különösen templomépítési, valamint iskolateremtő oktató munkásságáért kapta meg a Kossuth-díjat. 2014-ben az elsők között kapta meg a Nemzet Művésze címet.

Nevéhez többek között olyan épületek fűződnek, mint Edelény és Ábrahámhegy templomai, a máriapócsi zarándokház, a pannonhalmi főapátság külső rekonstrukciója, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér ökumenikus imaháza, a szentendrei művésztelep, a budavári OTP-házak, a budapesti Vidámpark elvarázsolt kastélya vagy a tatai uszoda.

Török Ferenc tagja a Magyar Építőművészek Szövetségének, a Magyar Építészkamarának, a Magyar Művészeti Akadémiának és a Professzorok Batthyány Körének is.

Borítókép: Várnegyed Galéria

Forrás: MTI/Sándor Katalin

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!