bezárnak a kiskapuk

2018.06.30. 21:40

Várhatóan az ősszel ratifikáljuk az OECD adóegyezményét

Magyarország várhatóan az ősszel ratifikálja az OECD multilaterális adóegyezményét (MLI), amely számos nemzetközi adózási kiskaput zár be – tájékoztatta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t.

Az államtitkár szerint az adóegyezmény legfontosabb hozadéka Magyarország számára az, hogy az adóelkerülés elleni szabályok széles körben, rövid idő alatt beépülhetnek a kétoldalú adóegyezmények nagy részébe, gátat szabva az agresszív adótervezési stratégiáknak.

Izer Norbert elmondta: a multinacionális vállalatok az OECD becslése szerint a nemzetközi adótervezési stratégiákkal évente globálisan 100-240 milliárd dollárral fizettek kevesebb adót, elsősorban a nemzetközi egyezmények és az államok adószabályai közötti különbségeket kihasználva. Jellemzően valós gazdasági tevékenységet nem végző, csak papíron létező leányvállalatokat hoztak létre szerte a világon, illetve gazdaságilag nem indokolható pénzügyi műveletekbe mentek bele cégcsoporton belül, hogy ezzel csökkentsék adófizetési kötelezettségeiket.

A multilaterális adóegyezménnyel egy olyan új többoldalú jogi eszköz jött létre, amely lehetővé teszi több száz adóegyezmény egyidejű módosítását az OECD modellegyezmény változásai alapján anélkül, hogy hosszas bilaterális egyeztetéseket kellene lefolytatni. A multilaterális egyezményt eddig Magyarország mellett világszerte 77 ország írta alá.

A ratifikáló országoknak a csatlakozáskor kell meghatározniuk, hogy mely más államokkal kötött egyezményeikben szeretnék érvényesíteni a módosításokat. A módosítások akkor lépnek életbe, ha mindkét ország megjelölte a másikat, és teljes egyetértés van köztük a részletekben is. Egyes kérdések esetében lehetőség van aszimmetrikus alkalmazásra is, ilyenkor csak az egyik szerződő állam rezidens adózóit érinti a módosítás.

Az MLI az ötödik ország ratifikációját követő negyedik hónap első napján lép életbe. Mivel Ausztria, a Man-sziget, Jersey és Lengyelország után ötödikként Szlovénia ratifikálta március 22-én az egyezményt, így az MLI július 1-jén lép hatályba. Az érintett tagállamok közötti szerződések viszont csak a partnerek ratifikációja után válhatnak alkalmazhatóvá, így Magyarország esetében az MLI alapján bekövetkező módosulások a kettős adózásról szóló egyezményekben legkorábban 2020-tól lesznek alkalmazhatók. Ez azonban függ a partnerállam ratifikációjától is, így az egyes egyezmények esetében ennek időpontja eltérhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!