Piaci viszonyok

2019.04.16. 11:41

Mértékadó szerepre tett szert Kína az autóiparban

A német autógyárak – a BMW, Daimler és a Volkswagen – hozzáállása sorsdöntő. És ők már Kína pártján állnak.

A német autógyárak, a BMW, Daimler és a Volkswagen szemében Kína már jó ideje nem csak a legnagyobb felvevőpiacnak számít, hanem az iparág technológiai fejlődése szempontjából is mértékadó szerepet tölt be- amint ezt a Sanghaji Autószalon jelentőségének növekedése is jól mutatja.

A német autógyárak egyre inkább a kínai piac igényeihez igazítják fejlesztési programjaikat. „Folyamatosan építjük ki jelenlétünket az országban” – jelentette ki Ola Källenius, a Daimler májusban hivatalba lépő új elnöke kedden a Sanghaji Autószalonon.

Hasonló álláspontot képvisel a Volkswagen konszern vezére Herbert Diess is, aki minden más piac szempontjából mértékadónak tekinti a kínai piacot. Elmondta: a Volkswagen mintegy 20 ezer fejlesztő szakemberének mintegy a fele a kínai piacra szánt technológia, termékek fejlesztésével és formatervezésével foglalkozik.

Az olyan funkciók pedig, mint az önvezető járműtechnológia, a hálózatra kapcsolt járműelektronika vagy a szenzortechnológia fejlesztési eredményei pedig már egyre inkább egyenesen Kínából származnak.

Neves autóipari szakértők is Kínát tekintik a jövő autóipari központjának. „A holnap autóját Kína adja majd” – jelentette ki Ferdinand Dudenhöffer, a Duisburg-Essen Egyetem professzora, az egyetem CAR autóipari kutatóintézetének vezetője. Mégpedig nem csak a piac hatalmas mérete miatt, amit egyetlen autógyártó sem hagyhat figyelmen kívül, hanem azért is, mert

az ország járműipara egyre több területen a technológiai éllovas szerepére tesz szert. Az elektromos mobilitás terén például már egyértelműen vezető szerepet vívott ki magának Kína.

Ferdinand Dudenhöffer szerint a kínai kormány elektromos autók vásárlására adott ösztönzőinek, a benzines járművek használatát korlátozó intézkedéseinek, illetve az autógyártókra kiszabott meghajtás szerinti kvótarendszernek köszönhetően az idén mintegy kétmillió elektromos autó kerül majd forgalomba Kínában, 2020-ban pedig már három millió.

Kína elektromos mobilitás terén betöltött jelentőségét emeli ki az a tény is, hogy a BMW és a Daimler autógyárak is kínai partnerek bevonásával Kínában fogják gyártan a Mini és a Smart kisautók elektromos verziójának következő generációját.

A nagy kínai autógyárak, a Geely, a BAIC és a BYD már évek óta gyártanak elektromos autókat. A legnagyobb innovációs lépéseket azonban olyan új start-up cégek tették meg, mint kizárólag elektromos autókat gyártó Nio, Byton, illetve a német „Weltmeister” nevet viselő márka.

Az elektromos hajtáslánc technológia mellett kínai gyártók uralják az akkumulátorok világpiacát is. Az elektromos autókba tavaly világszerte beépített akkumulátorok 35 százalékát két kínai gyártó szállította.

Ferdinand Dudenhöffer szerint kínai cégek szerzik meg a vezetést a hálózatra kapcsolt járműtechnológiában is.

A technológiához szükséges gyors mobil hálózati adatforgalmazásban, az 5G mobiltechnológiában a Huawei Technologies a világelső, a Baidu internetes cég által fejlesztett önvezető jármű pedig nagy valószínűséggel minden konkurense előtt kerül majd kereskedelmi forgalomba.

A német autógyárak vezetőinek meggyőződése szerint a kínai autópiac hamarosan túljut a jelenlegi gyenge fázison. Tavaly több mint húsz éve első alkalommal csökkent az autópiaci forgalom Kínában. A vásárlókat elsősorban az Egyesült Államok és Kína között kibontakozott kereskedelmi vita bizonytalanította el. A forgalomcsökkenéshez azonban hozzájárult az idén április elsején életbe léptetett áfacsökkentést megelőző kivárás is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!