gyász

2020.05.20. 11:01

Elhunyt az Orion űrhajó fantasztikus kalandjai főcímzenéjének alkotója

A svájci Luganóban vasárnap 94 évesen elhunyt Peter Thomas német filmzeneszerző, többek között az első német sci-fi tévéfilmsorozat, az 1966-os Őrjárat a kozmoszban – Az Orion űrhajó fantasztikus kalandjai főcímzenéjének alkotója.

A termékeny komponista halálának hírét fia, Philip Thomas közölte kedden a dpa-val.

A Magyar Televízióban 1968-ban hatalmas sikerrel bemutatott sorozat egyedi, jellegzetes stílusú zenei betéteit Peter Thomas sztereóban, jó minőségben rögzíttette annak ellenére, hogy csak egy mono hangcsatornás tévésorozathoz készültek. Ennek köszönhetően a sorozat sikere után a zene megjelenhetett hanglemezen és kislemezen is, nemrég pedig CD-n, és a 2003-as moziváltozatban is az eredeti felvétel hallható.

Peter Thomas muzsikát komponált olyan sikeres német krimisorozatok számára is, mint a Derrick, a Der Kommissar (A felügyelő) vagy a Der Alte (Az Öreg), 2000-ben Diana hercegnőről vitt színpadra musicalt német színházakban. 2009-ben Thomas elnyerte a Gema német zeneforgalmazói szövetség első életműdíját.

A zeneszerző 1925. december 1-jén született és Berlinben nőtt fel. A második világháború után zongoristaként talált munkát bárokban a megosztott városban. 1953-ban letette az egyetemi diplomát több zenei szakon, tanulmányai után előbb egy rádiózenekar számára komponált műveket, 1958-től a televíziónak dolgozott. A film világán kívül több között Daisy Door, Harald Juhnke vagy Senta Berger számára szerzett slágereket.

Thomas felesége, Cordula Thomas színésznő, később újságíró 2017-ben hunyt el 90 évesen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!