együttműködés

2020.09.08. 12:12

Az erdélyi Koltón felavatták az EU-s forrásokból felújított Teleki-kastélyt

Az év végéig elkészül az az állandó kiállítás is, amelyet az önkormányzat a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen létesít.

Koltó, 2014. szeptember 8. A 18. századi Teleki-kastélyban kialakított Petőfi Múzeum a romániai Koltón 2014. szeptember 7-én. Petőfi Sándor és Szendrey Júlia a kastélyban töltötte mézesheteit 1847. szeptember 9-től október 29-ig, ez idő alatt Petőfi huszonnyolc verset írt. MTI Fotó: Balázs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Az erdélyi Koltón vasárnap felavatták az európai uniós forrásokból felújított Teleki-kastélyt, melyben 1847 szeptemberében és októberében Petőfi Sándor és Szendrey Júlia a mézesheteit töltötte – írta hétfői számában a Krónika erdélyi magyar napilap.

Az 1760-ban épült kastély felújítására a helyi önkormányzat nyert 2017-ben másfél millió eurós támogatást. A kastélypark fősétányának a megújítását a Bethlen Gábor Alap támogatta.

A felújított kastélyt csak részlegesen sikerült berendezni. Felső emeletének kiállítótermében nagybányai képzőművészek gyűjteményes kiállítása tekinthető meg, a lenti termekben a korábbi koltói Petőfi-múzeum műtárgyait állították ki. Amint a rendezvényen bejelentették: az év végéig készül el az az állandó kiállítás, amelyet az önkormányzat a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen létesít.

A Krónika Zákonyi Botondnak, Magyarország bukaresti nagykövetének a szavait idézte, aki elmondta: ritkán találkozott olyan romániai EU-s projekttel, amelyik ennyire tökéletesre sikeredett volna. Az épület felújítását tervező Stefan Pascuti építész felidézte: volt olyan időszak, amikor Csendes Lajos polgármesteren kívül senki nem hitt abban, hogy megújulhat a kastély. A polgármesternek és az építőknek az egykori tulajdonos Teleki család leszármazottja, Galántai Zsombor is köszönetet mondott.

A ceremónia keretében kopjafát állítottak a kastélyparkban azoknak a helybélieknek, akik a kommunista diktatúra idején – míg a kastélyban a mezőgazdasági termelőszövetkezet rendezkedett be – gondoskodtak arról, hogy az épületben Petőfi-emlékszoba legyen, és ezzel éltették a koltói Petőfi-kultuszt.

A Nagybánya szomszédságában fekvő, 2500 lakosú Koltón a lakosság 55 százaléka vallotta magát magyarnak a 2011-es népszámláláson.

Borítókép: A 18. századi Teleki-kastélyban kialakított Petőfi Múzeum a romániai Koltón 2014. szeptember 7-én.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!