augusztus gyermekei

2021.03.12. 15:10

Megjelent az új orosz írónemzedék egyik legjobbjának várva várt regénye

Szergej Lebegyev A Debütáns című decemberi könyve tulajdonképpen egy thriller, amelynek érdekes aktualitást adott a Szergej Navalnij körüli események sorozata. Az Augusztus gyermekei inkább sorolható a szerző klasszikusan szépirodalmi munkái közé, bár témaválasztásában hasonló, ismét a történelmi múlt feldolgozását helyezi középpontba.

Lebegyev hőse a kilencvenes évek Oroszországában meggazdagodhatna, mint sokan mások – de őt nem a biznisz érdekli, hanem családjának múltja. Fáradságos kutatómunkával kideríti, mit hallgatott el a naplójában a nagynénje saját regényes életéből – s miközben egyre mélyebbre merül a sztálini múlt titkaiban, kiderül, hogy ez is lehet üzlet. Nem óriási üzlet ugyan, de

vannak emberek, akik készek elég sok pénzt fizetni azért, hogy valaki utánajárjon: mi történt a szüleikkel, nagyszüleikkel.

Így lesz a regény hőséből „kereső” – lassacskán terjed a híre, és egyre több olyan ember találja meg, aki az igazat akarja megtudni, miközben a nagy többség szeretné elfelejteni, hogy az ő családjának is köze lehetett a XX. század oroszországi tragédiáihoz, vagy egyáltalán – hogy ők egy gyilkos rendszernek és kornak az örökösei.

„Kapcsolja ki a tévét, és kezdje el olvasni ezt a könyvet…

Szergej Lebegyev a máról ír, nem a tegnapról. Arról, hogy kudarcot vallottunk: nem tudtuk megérteni a Sztálin-korszakot, nem tudtunk a mélyére látni.

Úgy néz ki, a peresztojka halott, eltemettük, de Sztálin tovább él. Mennyire romantikusok voltunk a kilencvenes években, készpénznek vettük a szabadságot. De az, aki egész életét rabként töltötte, nem válhat szabaddá egyik napról a másikra, miután kilépett a láger kapuján. Peresztrojka és szabadság helyett most egy szétszaggatott országunk van, oroszok háborúskodnak ukránokkal, újra szobrokat emelnek Sztálinnak, a templomokban a Nagy Oroszországért imádkoznak. Ez már nem Sztálin nemzedéke, hanem a gyermekeiké. És a gyermekeik gyermekei – végtelen és baljós láncolatban…

Lebegyev hősei pedig azt kutatják, hogyan lehetne végre elvágni ezt a köldökzsinórt…”

- Szvetlana Alekszijevics

SZERGEJ LEBEGYEV 1981-ben született Moszkvában. Éveken át geológiai expedíciókon dolgozott Oroszországban és Közép-Ázsiában. 2011-ben jelent meg első regénye, a Pregyel zabvenyija (A felejtés határa), amely máris Szolzsenyicin és Salamov művei mellé került az orosz lágerirodalom remekművei sorában. További műveiben is elsősorban a sztálini múlt titkait boncolgatja, de a mai Oroszország gondjait átélő hősök nézőpontjából. Már tizenöt országban jelennek meg a regényei, mindenhol nagy kritikai és jelentős közönségsikerrel.

A könyv ezen a linken elérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!