Kultúra

2022.01.08. 14:15

Már online is látható Rembrandt lenyűgöző műve

Az amszterdami Rijksmuseum elérhetővé tette honlapján a holland festő Éjjeli őrjárat című mestermű hatalmas méretű, lélegzetelállítóan részletgazdag fotóját.

A portál a képet a legrészletesebb fotónak nevezte, amely valaha műalkotásról készült. A múzeum arra számít, hogy szakértők és műkedvelők egyaránt értékelik majd a lépést. Különösen azért, mivel a pandémia miatt a múzeum zárva tart.

A 717 gigapixeles fotó lehetővé teszi a nézők számára például, hogy ráközelítsenek Frans Banninck Cocq kapitány portréjára, és megszemléljék, hogy a 17. századi mester hogyan festette apró ecsetvonásokkal a fehér pöttyöket a szemébe, ezzel életre keltetve a tekintetét. A fotó az idők próbáját kiálló, több száz éves festmény apró repedéseit is megmutatja.

A valódi vászon mérete 379,5 x 453,5 centiméter, de a fotón minden egyes pixel 5 mikrométert vagy 0,005 négyzetmillimétert jelent, vagyis egy-egy pixel kisebb egy emberi vörösvérsejtnél.

Az Éjjeli őrjáratot két hét múlva új vakrámára feszítik, mivel a festmény vászna kicsit meghullámosodott, amikor a Rijksmuseum felújítása miatt átmenetileg egy másik galériában helyezték el.

Az olaj-vászon festményt Rembrandt az amszterdami polgárőrségről festette. Az alkotást már több alkalommal restaurálták. Jelenlegi vakkeretére 1975-ben feszítették fel. A múzeum azt követően dönti el, hogy szükség van-e újabb restaurálásra, miután a képet új vakrámára feszítették.

A kép ide kattintva tekinthető meg. 

Illusztráció: Shutterstock

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!