Ország-világ

2004.10.20. 01:13

A győzelemért dolgoznak a szocialista kakukkfiókák

Szekeres szervezhet, Vadai tarthatja a kapcsolatokat, Szili Katalin talán idővel beköltözhet a Sándor-palotába.

Körmendi G. – Lengyel J.

Két kakukktojás került az MSZP „királycsináló” hétvégéje után a párt felső vezetésébe. Szekeres Imre elnökhelyettes, mert nem szerepelt a Hiller István által előzetesen megnevezett csapatban. Őt ezért, Újhelyi Istvánt pedig fiatal kora miatt nevezik „idegen tojásnak” a csúcsvezetésben. Az 54 éves Szekeres Imre a szocialista párt új elnökségének legidősebb tagja. Szakértők szerint kicsi az esélye annak, hogy mint legtapasztaltabb politikus, kiszervezze a pártot a pártelnök alól. A új munkamegosztásra vonatkozó elképzelések azzal számolnak, hogy a „dolgok a helyükre kerülnek”. A párt és a kormány érdekének elsőbbsége mellett az érintettek figyelnek az egyéni ambíciókra is. Az is az új szereposztásból fakad, hogy Szekeres a párt második embereként kifejezetten érdekelt a kormányzati sikerekben, és fiatalos lendülettel kezdett munkához. „Kakukktojás vagyok abból a szempontból, hogy 29 éves alelnöke még nem volt az MSZP-nek” – mondta a Reggelnek Újhelyi. Megjegyezte: „Komoly teher lesz rajtam, de vállalom.”
A szocialista kottát lapzártánk után kezdték írni az elnökségi tagok. Kedd este mindenki elmondhatta óhaját, s napokon belül megtudja, melyik kívánsága teljesül. „Nem hagyom, hogy akár egyetlen megválaszolatlan levél, fax vagy e-mail maradjon a Köztársaság téren” – fogalmazott Vadai Ágnes. Az újdonsült elnökségi tag a nemzetközi pártkapcsolatok ápolásáért, valamint a tagszervezetek és az elnökség közötti kapcsolattartásért szeretne munkálkodni.
Az egyeztetések további eredménye az is, hogy a pártelnökjelöltségtől korábban viszszalépett Szili Katalin lehet az MSZP köztársaságielnök-jelöltje. Ezen értesülésünket tegnap több, egymástól független érdekcsoporthoz tartozó szocialista politikus is megerősítette. Az SZDSZ hozzájárulásáról azonban egyelőre szó sincs.

Ágh is húzza

Ágh Attila politológus megítélése szerint a határozottabb pártvezetés centralizációval jár. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az MSZP elszürkül. Továbbra is megmaradnak majd a csoportosulások, hiszen ez egy demokratikus néppárt alapfeltétele. A választmány Szekeres Imrét a pártvezetés ellensúlyozójának szánja. Ez nem feltétlenül vezet belharcokhoz, mivel szerintem megpróbál beilleszkedni az új vezetésbe. A megújulásra égető szükség volt, bár a generációváltást már 2002-ben meg kellett volna lépni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában