Ország-világ

2004.10.18. 16:49

A rendőrség eljárást folytat Bácsfi Diána és társai ellen

Önkényuralmi jelkép használatának vétsége és rongálás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a rendőrség Bácsfi Diána és hét társa ellen - közölte a rendőrség hétfőn.

BAMA

A rendelkezésre álló adatok szerint B. Diána és társai 2004 augusztusában és szeptemberében Budapest Belvárosában összesen 5  alkalommal önkényuralmi jelképet ábrázoló plakátokat ragasztottak ki  - mondta Mayer Zoltán alezredes, a Nemzeti Nyomozó Iroda terrorizmus  és extrémizmus elleni osztályának vezetője.

     A rendőrség által következetesen B. Diánaként emlegetett nőt -  aki a magát hungaristának valló Magyar Jövő Csoport vezetője - és  egyik társát azzal gyanúsítja a rendőrség, hogy ez év nyarán három  alkalommal rongált meg közterületen muzeális tárgyakat.

     Július 24-re virradó éjszaka a városligeti Churchill- szoborra  öntöttek vörös festéket a gyanú szerint, és az elhelyezett  emléktáblára "nyilaskeresztet, horogkeresztet és áruló" feliratot  festettek. Augusztus 30-án a II. kerületben a Ságvári-emléktáblára  öntöttek vörös festéket. A gyanú szerint ők rongálták meg a XII.  kerületi Gesztenyéskertben a holokauszt áldozatainak emlékművét is  vörös festékkel. 

     Mayer Zoltán elmondta: ezek kulturális javaknak, műemléknek  minősülnek, s így elkövetők megvalósították a rongálás bűncselekmény  minősített esetét.
     Bácsfi Diána a rendőrség tájékoztatása szerint gyanúsítotti  kihallgatásán beismerte a bűncselekmények elkövetését, ellene és  társai ellen szabad lábon hagyásuk mellett folyik az eljárás.

     Az osztályvezető tájékoztatása szerint az önkényuralmi jelkép  használata vétség, amelyért pénzbüntetés szabható ki, a rongálás  bűntett, ezért akár háromévi szabadságvesztés is kiszabható.
     Az alezredes kérdésre válaszolva elmondta: osztálya folytatta  Bácsfi Diána ellen a korábbi nyomozásokat és az ekkor tartott  házkutatások során kerültek elő olyan iratok, amelyek a  bűncselekmények elkövetésére utaltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában