Ország-világ

2004.10.30. 06:18

Allergiát okozó otthoni veszélyforrások

Évről évre növekszik az allergiások száma. Tévedés volna azonban, ha kizárólag a környezeti ártalmakat okolnánk ezért, hiszen a modernizációval életformánk gyökeresen átalakult.

Németh Zsuzsa

Megfigyelték, hogy a balkezesség gyakran jár együtt allergiával. A szorongó és a depressziós betegek közt is gyakrabban fordul elő, sőt az anyai dohányzás is allergizálhatja a gyermeket. Mindez azt sugallja, hogy az idegrendszer és a lelki egészség szoros kapcsolatban áll az immunrendszerrel. Az orvosok szerint a génsebészet hozhat megváltást a ma még általában tünetileg kezelt allergiásoknak.
Egy átlagos családi otthonban számtalan berendezési tárgy található, ami allergének táptalaja. A párna, a kanapé, a szőnyeg, a fotel, a növények, a tévé képernyője, az ablakrés – mind-mind veszélyt rejthet az érzékeny emberek számára.
A függönyök magukba szívhatják a virágport és a füstöt.
A dísztárgyak többsége szintén porfogó, és remek búvóhely az atkáknak.
A szőnyeggel különösen akkor vigyázzunk, ha kisgyerek van a családban. A kúszó-mászó kicsik gyakran egész nap a földön hancúroznak, a poratkák, az állatszőrök és a hajszálak között. Védekezésként gyakran kell porszívózni, vagy könnyen tisztítható parkettára kell cserélni a szőnyegpadlót.
A tévé képernyője nemcsak a port vonzza, hanem további húszféle szennyeződést is. Legjobb, ha gyakran törölgetjük nedves ronggyal. A kicsi, fehér, ártalmatlannak tűnő virágok több allergiás reakciót váltanak ki, mint a nagy, ragyogó színűek.

Kerülje az allergiát okozó helyzeteket!

- Az asztmában és allergiában szenvedők lakásukban gondosan válogassák meg a növényzetet. Olyan nagy levelű cserepeseket vásároljanak, amelyek tisztítják a levegőt. - Ügyelni kell a porszívózsákokra. Olyan készüléket és zsákot vegyünk, amelyben a mikrofilterek moshatók, és újra felhasználhatók. - Aki allergiás, ne használjon tollpárnát. Tegyen inkább szivaccsal tömöttet a feje alá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában