Ország-világ

2004.10.29. 12:02

Az unió alapítóinak álmai valósulnak meg az alkotmánnyal az EU vezetői szerint

Az unió alapítóinak álmai valósulnak meg az EU alkotmányos szerződésével, amely ugyanakkor nem az út vége, hanem a továbbfejlődés kezdete - hangsúlyozták a pénteki római aláírást megelőző ünnepségen az unió vezetői és az olasz házigazdák üdvözleteikben. A Capitolium dobján, a Julius Caesar teremben elsőként Walter Veltroni római polgármester üdvözölte elsőként az európai vezetőket, hangsúlyozva: az olasz főváros büszke arra, hogy ma Európa fővárosa lehet.

BAMA

Silvio Berlusconi olasz kormányfő a 47 év, a római szerződés óta  megtett útra emlékeztetett, kiemelve, hogy az uniós alapítóatyák  akkor utópikusnak tűnő álma valósult meg.

Jan Peter Balkenende, az EU soros elnökségét betöltő Hollandia  kormányfője új koszakként méltatta az aláírást. 

Bertie Ahern ír miniszterelnök alapvető jelentőségűnek nevezte a  ratifikációs folyamatot mind a 25 tagországban.

Josep Borell, az Európai Parlament elnöke a Rómától Rómáig  vezető utat elemezve hangsúlyozta, hogy sok kis kőből épült fel az  európai intézményrendszer. 

Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke szerint a politikai  érettség folyamatát jelzi az új alkotmány aláírása. 

José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság leendő elnöke  szerint az alkotmánnyal demokratikusabb, átláthatóbb, hatékonyabb  lesz az unió, amelynek polgárait ezentúl több jog illeti meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában