Ország-világ

2004.10.23. 13:06

Chawawko szakaszt nyert

Hegyi Áron

Pénteken a negyedik, utolsó előtti szakaszához érkezett a 15. Bécs–Budapest Szupermaraton mezőnye. Az egyre fáradtabb egyéni futók és a váltók tagjai 270 km-rel a lábukban vágtak neki a Tatáról Budakeszire vezető útnak. Egy évvel ezelőtt ez a szakasz fordította meg a versenyt az addig élen álló Vozár Attila és a Szupermaratonin újonc lengyel Tomasz Chawawko között. Fájdalom, akkor a lengyel atléta bírta (sokkal) jobban a Vértes kaptatóit. Vozárnak azonban idén lényegesen több (63 perc) volt az előnye vetélytársával szemben, azaz Chawawko sokkal kisebb veszélyt jelentett ezúttal.
A kis lengyel „hegymászó” azonban most is megmutatta, mire képes a hegyekben. Vértestolnán (14,7 km) még csak két és fél perccel vezetett, azonban Zsámbékon (41 km) már 20 volt az előnye. Komolyan kezdhettünk aggódni. A hátránya ezúttal azonban túl soknak bizonyult. Hiába előzte meg bő háromnegyed órával a szakasz jelentős részén fájós lábbal teljesítő Vozárt, a békéscsabai futónak így is maradt 16 perc előnye.
Ezt pedig a mai félmaratonon csak óriási balszerencsével bukhatja el, még úgyis, hogy egyik combjában izomszakadása van.
Szombati program: Budakeszi–Budapest félmaraton (21,09 km). Rajt 9 órakor a Knáb János úti Ált. Iskolából. Útvonal: Budakeszi út, Jánoshegyi út, Tündérhegyi út, Mátyás király út, Istenhegyi út, Kékgolyó utca, Déli pu., Krisztina krt., Rácfürdő.

Bogár János hiába óvta meg a lengyel eredményét

Sajnos a Bécs–Budapest Szupermaraton sem csak a futás öröméről szól. Hiszen egyrészt a győzelem erkölcsi értékéről, másrészt nem csekély értékű nyereményekről (a győztes 1,5 millió forint értékben részesül jutalomban) van szó. Így a versenyzők időnként árgus szemekkel figyelik egymást. Így derült ki, hogy a második napon a Sopron és Győr közötti 116 km-t a Kenya Team 5 tagja futotta le 4 helyett, ugyanis az eredeti befutó emberük összeesett, orvosi ellátásra szorult. A versenybíróság végül 15 perces büntetést szabott ki, ezt azonban több csapat is megóvta. Szintén megóvta a pénteki szakasz eredményét a 6-szoros bajnok Bogár János. Állítása és szemtanúk szerint a szakaszt nyerő lengyel Chawawko az út egy részét kocsival tette meg. A versenybíróság végül mindkét beadványt elutasította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában