Ország-világ

2004.10.26. 05:54

Egészséges a rántotta és a lágytojás

A tojást sokan száműzik étrendjükből magas koleszterintartalma miatt, pedig kimutatták, hogy fogyasztása nem növeli kórosan a vérzsírszintet.

Kocsis Tímea

Kicsi, de sok fontos tápanyagot tartalmaz. Bár egy átlagos méretű tojás mindössze ötvenöt grammot nyom, a szénhidrát és a C-vitamin kivételével szinte minden benne van, ami a szervezetnek kell. A tojáshéj adja az össztömeg tíz százalékát, hatvan százalék a fehérje, harminc százalék pedig a sárgája. A tojásfehérje kevés zsírt, ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, ezzel szemben a sárgájában A-, D- és E-vitamin, lecitin, karotin és koleszterin is van.
Számos kutatás foglalkozott már a vér koleszterinszintje és
a tojásfogyasztás összefüggésével. A legfrissebb eredmények szerint a két dolog nincs kapcsolatban, sőt a tojásban található lecitin fékezi azt a folyamatot, amely koleszterint juttat a szervezetbe. Az egészséges emberi test szabályozórendszere képes rá, hogy a fölösleges koleszterint lebontsa vagy eltávolítsa. Nyugodtan együnk hát rántottát, kemény- vagy lágytojást, jót tesz a szervezetünknek.
Felhasználás előtt mindig mossuk meg a héját folyó vízben. Mivel gyorsan romló élelmiszerről van szó, ügyeljünk rá, hogy csak megbízható helyről származó, friss tojást vegyünk. Szobahőmérsékleten nem tartható el sokáig, de hűtőszekrényben akár hetekig is eláll.

Tojásos pakolás a bőr egészségéért

Zsíros és száraz bőrűek egyaránt használhatják ezt a természetes szépítőszert. Bármilyen bőrtípusra tökéletesen megfelelő, élénkítő, frissítő pakolást kapunk, ha valamilyen idénygyümölcs levét összekeverjük tejföllel és egy tojás sárgájával. Tizenöt percig hagyjuk az arcunkon, majd langyos vízzel alaposan öblítsük le. Segítségével helyreállíthatjuk bőrünk egészségét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában