Ország-világ

2004.10.19. 15:40

Elfogadhatatlan az új MTV székház konstrukciója a Fidesz szerint

A Fidesz szerint elfogadhatatlan a Magyar Televízió új székházára vonatkozó koncepció, mert így közpénzből magántulajdon épülne fel - jelentette ki Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője kedden, az MTV épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján.

BAMA

A koncepció lényege, hogy egy magánbefektető felépíti a székházat, amelyet az MTV-nek a következő negyven évben bérelnie  kell. "Ez (...) jóval drágább minthogy állami pénzből építenék meg a  székházat, de ez hagyján, a negyven év bérleti díj fizetése után sem  kerül a tévé székháza köztulajdonba" - mondta Révész  Máriusz. Hozzátette: "Az történik, hogy közpénzből építünk  magánbefektetőknek tulajdont".

     Révész szerint, a koncepció nem illeszthető be Private Public  Partnership (PPP) program keretébe, mert abban köztulajdon, ebben az  esetben azonban magántulajdon jön létre.
"Ez jobban emlékeztet Gyurcsány Ferenc balatonőszödi  konstrukciójára, ahol visszabérelték az üdülőt" - fűzte hozzá a szóvivő.

Emlékeztetett Révész arra is, hogy az MTV kuratóriuma kedden dönt az új  székházról, ugyanakkor az ORTT korábban egyhangúlag elutasította,  hogy a műsorszolgáltatási alapból átutalják a megfelelő összeget a  magánbefektetőnek. Ha a kuratórium elfogadja a konstrukciót, akkor  ez egy fedezet nélküli kötelezettségvállalás - tette hozzá.

"Ez olyan konstrukció, ami káros az adófizetőknek, káros a  magyar állampolgároknak, burkolt hitelfelvétel, az elkövetkezendő  időben vissza kell fizetni (...) ez egy olyan konstrukció, ami  teljesen elfogadhatatlan" - mondta Révész Máriusz.

Úgy fogalmazott: veszélyes, hogy a kormánykoalíció hasonlóképpen  gondolkodik a kollégiumépítéseknél, felsőoktatás, egészségügy és az  autópályaépítés területén is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában