Ország-világ

2004.10.26. 05:49

Hírsáv

BAMA

A kukorica negyedét takarították be eddig
A termésátlag hektáronként átlagosan 6,8 tonna. A 8,2 millió tonnás kukoricaterméssel Magyarország az EU teljes termelésének 17 százalékát adja. A fölösleget külföldön értékesítik, a kivitel fő iránya Spanyolország, Portugália, Oroszország és Lengyelország. (hl)

Számvevők bírálják a 2005-ös költségvetést
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint a jövő évre prognosztizált 4 százalék körüli GDP-növekedés teljesülése bizonyos kockázatokat hordoz – ezt a a 2005-ös büdzséről készült jelentésben rögzítik. A számvevők megítélése szerint a legkockázatosabb tényező az államháztartási hiány, pedig ennek csökkentése a gazdaságpolitika súlyponti kérdése. (hl)

Olcsóbb lesz a gázolaj szerdától
A Mol-kutaknál szerdától egy forinttal olcsóbb lesz a gázolaj, literenként 241 forintot kérnek majd az üzemanyagért. Október 27-én, szerdán 0 órától a jövedéki adó 80 filléres csökkenése és az erre jutó áfa együttes hatásaként mérséklődhet az ár. A motorbenzin ára nem változik, de november 1-jétől itt is hasonló mértékben csökken a jövedéki adó. (hl)

Fejlesztési központot hoznak létre
Pályázatot írtak ki negyedik generációs mobilkommunikációs kutatásfejlesztési és innovációs centrum létrehozására. A pályázaton egy hónap múlva hirdetnek eredményt. A győztes konzorcium az elkövetkezendő négy év alatt öszszesen 2 milliárd forint támogatást kap.(hl)

Végső búcsút veszünk a Postabank névtől
Az Erste Bank Hungary Rt., a Postabank és Takarékpénztár Rt. november 26-án tartja rendkívüli közgyűlését. Határoznak a Postabank név megszünéséről. A bank a hazai lakossági piacon a második, ezermilliárd forintot meghaladó mérlegfőösszege alapján pedig az ötödik legnagyobb pénzintézet. (hl)

Újabb csúcsot döntött tegnap az olaj ára
A kőolaj hétfőn újabb csúcsra drágult a szabadpiacon, az amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta decemberi határidőre hordónként (159 liter) 55,57 dollár volt a New York-i árutőzsdén. A drágulást a norvég olajszállítások kiesésére vezetik vissza. Norvégia a világ harmadik olajexportőre. (hl)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában