Ország-világ

2004.10.21. 00:54

Kincsek a lomok között

Címkék#Vélemény

Értékek is előbukkannak lomtalanításkor a kidobott holmik közül. Tudják ezt sokan, vérre menő harcot vívnak a szeméthalmokért. A hűtőkből, televíziókból, vezetékekből kiszedett réz kilójáért 300 forintot, a jobb bútordarabokért ezreket fizetnek.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="194"] Háros utca. Lomtalanításkor nagy keletjük van az ajtóknak, ablakkereteknek és minden más faanyagnak.
[/caption]Lomtalanítás a főváros XXII. kerületében. Heverő darabokban, összeroskadt fotel, ajtó és fiók nélküli konyhaszekrény, rogygyant centrifuga, kibelezett televízió és még sok ezer felesleges tárgy. Lomok, amelyek egykor nélkülözhetetlenek voltak.
Az utcák ilyenkor ócskapiaccá változnak, csakhogy itt nincs helye alkudozásnak. Vérre menő verseny indul, az erősebb válogathat először. 
– Óh, már el is vitték? – kérdi Fekete Józsefné (70), aki egy órája tette ki néhai férje műszaki rajztábláját. Szomorúan keresgél a háza előtt tornyosuló bútorok között. – A fiam kérte, hogy dobjam ki, már bánom, hogy megtettem.
Az asszony nem hagy időt az elérzékenyülésre, már sorolja is, mi mindent hordtak el a kapuja elől. Percek alatt gazdára lelt négy NDK félautomata mosógép, egy centrifuga…

 

Szervezett csoportok járják a kerületeket, elsősorban fémhulladékra vadásznak. Általában egy kisebb teherautóval közlekednek, amire feldobálják a kinézett kacatokat. Ha az autó már tele van, valakit otthagynak, hogy vigyázzon a területre. A különböző lemezanyagoknak kilóját 25-30, az alumíniumét 200-250 forintért lehet értékesíteni. A rézért már 300 forintot is megadnak, hűtőszekrényekben, vezetékekben és régebbi televíziókban is meg lehet találni. Szintén nagy a harc a bútorokért. Az Ecseri piac minden lomtalanításkor megtelik „régiségekkel”. Egy begyűjtött és megtisztított csillárért 25-30 ezer forintot is elkérnek.

Külön is igényelhetik

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF ) Rt. munkatársai minden évben egyszer végigjárják a kerületeket. Az idei lomtalanítási szezon a napokban zárult. Akik valamiért elmulasztották, az év bármely napján külön is igényelhetnek szállítást az FKF Rt.-től. Lomtalanításkor különben tilos kitenni a naponta keletkező háztartási szemetet, veszélyes hulladékot.

Jönnek a határon át

Tímár zoltán (40), a határőrség megbízott szóvivője: – Határokon átívelő üzletről van szó. Az ország nyugati részén élők még mindig szervezetten járnak át Ausztriába. A szomszédok használható tévéket, mosógépeket is kidobnak. Budapestre Ukrajnából és Romániából jönnek gyűjtögetni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában