Ország-világ

2004.10.14. 11:46

Nézünk, mint a moziban

Nagy-Britannia, a skandináv és a mediterrán országok után tegnap nálunk is elindult a digitális televíziós műsorszórás. Még csak három csatorna fogható, de azok kifogástalan minőségben. És ingyen!

Kiss Gergely – Tóth Tímea

Szerdától az ország két térségében a DVD-filmekhez hasonló minőségben látható a három közszolgálati csatorna adása.
A főváros és a Veszprém megyei Kabhegy körzetében megkezdték a digitális műsorszórást, amelyet egy tetőantenna és egy speciális átalakító egység segítségével bárki kipróbálhat.
Az új technológia kifogástalan, szellemkép és villódzás nélküli képet biztosít, CD minőségű hanggal. Emellett a kibővített tévéújságon kísérő információk olvashatók a filmekről és az azokban játszó színészekről. Ezzel a módszerrel akár távolsági buszokon és taxiban, utazás közben is úgy élvezhetők a tévéműsorok, akár otthon a karosszékben.
A berendezéssel most még csak az MTV, az M2 és a Duna televízió adása fogható. Az Antenna Hungária szóvivője, Tóth
András azt ígéri, 4-5 éven belül harminc csatornára bővítik a digitális műsorszórást. Fokozatosan az egész országban átállnak erre a rendszerre, mert 2012-ig valamennyi uniós tagállamban ki kell alakítani a digitális műsorszórást.
A digitális műsorszórás jóval több, mint a szokványos televíziózás! A jövőben internetezni, sőt filmet rendelni is lehet a rendszeren keresztül. De erre még legalább tíz évig várni kell. Aki ellátogat például Hollandiába, kipróbálhatja az ott már néhány éve sikeresen működő szuperteleví-ziós rendszert. Persze nemcsak mi vagyunk lemaradva. Ausztriában, Csehországban, Dániában és Franciaországban is a következő egy-két évben állnak át a 21. századi technológiára.

Ma még túl sok pénzbe kerül a minőség

Jelenleg két mód nyílik a digitális adások vételére. Az egyik megoldás, hogy egy olyan vevőegységet kapcsolunk a tévékészülékhez, amely digitálissá alakítja az analóg jeleket. Az olcsóbb változata 20-25 ezer forintba kerül, a drágábbak megközelítik a 400 ezer forintot. Amerikában, Japánban és Európa nyugati országaiban már elterjedőben vannak a digitális tévékészülékek is. Nálunk ezek még nincsenek forgalomban, áruk meghaladja a több százezer forintot.

Szótár az új digitális technikához

Analóg műsorszórás: Jelenleg ilyen rendszerben jutnak el a tévéadások a háztartásokba antenna vagy kábel segítségével. Hátránya, hogy egy frekvencián kizárólag egy csatorna adásait tudja továbbítani, és minőségét jelentősen befolyásolja az időjárás. Digitális műsorszórás: Egy frekvencián több csatorna adásait is eljuttatja a készülékekhez, mivel a jeleket tömörített formában sugározza. Az időjárás viszontagságai nem befolyásolják működését, szélsőséges esetekben is képes kiváló minőséget biztosítani. Digitális televíziózás: A kiváló kép- és hangminőség mellett személyre szabott szolgáltatásokat is biztosít. Kiválaszthatjuk, hogy mikor és milyen filmet vetítsenek, játékokat tölthetünk le, elektronikus levelezést folytathatunk, és intézhetjük a bevásárlást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában