Ország-világ

2004.10.16. 10:08

Orbán Viktor és Roland Koch megbeszélése

A gazdaság helyzetéről, az Európai Unió további bővítéséről, illetve biztonsági kérdésekről cserélt eszmét Orbán Viktor, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöke és Roland Koch, a németországi Hessen tartományi miniszterelnöke, a CDU hesseni elnöke szombati budapesti megbeszélésükön.

BAMA

   A Kempinski szállóban lezajlott találkozó után mindkét politikus kiemelte a szoros együttműködés fontosságát Magyarország  és Németország, illetve azon belül Hessen között.A sajtónak nyilatkozva Orbán Viktor elmondta: Magyarországon és Németországban is gyorsítani kell a gazdasági növekedést oly módon, hogy az kiterjedjen a kis- és középvállalkozásokra is, hogy csökkenjen a mindkét országban kelleténél nagyobb munkanélküliség.

   "Magyarországon növekszik a gazdaság, de ez nem teremt munkahelyeket, mert nem terjed ki a kis- és középvállalkozásokra" - fogalmazott a politikus. A Fidesz elnöke a további EU-bővítés kapcsán elmondta: a megbeszélésen reményét fejezte ki, hogy Horvátország is csatlakozhat Bulgáriához és Romániához, és a következő körben az unió tagjává válik.

   Orbán Viktor tájékoztatása szerint egyetértettek Roland Kochhal abban, hogy óvatosan kell viszonyulni Törökország EU-csatlakozásához, alaposan meg kell fontolni a kérdést a végső döntés előtt. Roland Koch szintén szorgalmazta a gyorsabb gazdasági fejlődés fontosságát. A biztonsági kérdésekről szólva emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt Magyarország és Hessen igazságügyi tárcái megállapodtak a rendszeres információcseréről. 

   A német politikus kiemelte a balkáni biztonságot is, amely értékelése szerint "az EU-nak sem egyszerű probléma, de Magyarország még jobban látja". A hesseni tartomány miniszterelnöke szerint minél szorosabbra kell fűzni Magyarország és Németország, valamint Hessen kapcsolatait, nemcsak gazdasági, hanem kulturális téren is, ami jó alapja lesz a további együttműködésnek.

   Roland Koch ugyancsak szombaton találkozik Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel és Dávid Ibolyával, a Fidesz mellett szintén az Európai Néppárthoz tartozó MDF elnökével. A kereszténydemokrata politikus pénteken Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével találkozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában