Ország-világ

2004.10.14. 11:32

Összefogás a Vajdaságban

A szűk pártérdekeket félretéve remélhetőleg a Felvidékhez hasonlóan a Délvidéken is létrejön a magyar koalíció.

Toronyi A.

Az áhított közös magyar fellépés szempontjából eredményesnek bizonyult a tegnapi eszmecsere a délvidéki autonómiatörekvésekről. A Temerinben lezajlott megbeszélést Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke kezdeményezte. Rajta kívül az eszmecserén részt vettek a Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, a Vajdasági Magyar Polgári Mozgalom, a Kereszténydemokrata Európa-Mozgalom és a Magyar Polgári Szövetség vezetői. A találkozó résztvevői megállapodtak: felkérik a Szalma József jogászprofesszor vezette csoportot, hogy körvonalazzák azt az elképzelést, amelyben helyet kapna a vajdasági magyarok személyi és területi autonómiája. A szakértők kidolgoznák a magyarok számarányos parlamenti képviseletére és a települési önkormányzatok létrehozására vonatkozó javaslatokat is.
A cél az, hogy a kidolgozott alapelvek bekerüljenek a jövő év elejére ígért új szerb alkotmányba. Ágoston szerint a magyar pártok közös fellépéséhez most megfelelő a helyzet a szerb politikai színtéren. Egyrészt beindul az alkotmányozási folyamat, másrészt Belgrád követeli a koszovói szerbek területi autonómiájának megteremtését. Ez megnyithatja az utat a vajdasági önkormányzás előtt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában