Ország-világ

2004.10.15. 12:03

Süssön saját kezűleg mézeskalácsot

BAMA

Már a görögök is készítettek ünnepeikre mézes lepényt. Hazánkba a Pannóniát meghódító rómaiak hozták el a mézeskalács készítésének titkát. Később a középkori kolostorokban sütöttek mézeskalácsot, általában egyházi, vallási témákat ábrázoltak rajtuk. Mind a mai napig népszerűek a különféle motívumokkal díszített, szokatlan formájú mézeskalácsok. Magunk is készíthetünk süteményt házilag, a formázásnak csak a fantáziánk szab határt.
Hozzávalók:
1 kg liszt, 30 dkg porcukor,
30 dkg méz, 20 dkg margarin, 2 tojás, egy evőkanál szódabikarbóna, fahéj, szegfűszeg.
Elkészítés:
A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, jól eldolgozzuk, majd pár órát pihentetjük. A tésztát 3-5 milliméter vastagra nyújtjuk, és formára vágjuk. Zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük, és 180–200 fokon aranybarnára sütjük. Ha kihűlt, cukrozott, habbá vert tojásfehérjével díszítjük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában