Ország-világ

2004.10.27. 06:05

Tenger pénzt remélnek a kaszinózók

Számos országban a kulturált szórakozás része a kaszinózás. Sokaknál viszont a játék öröme, a nyeremény utáni vágy leküzdhetetlen kényszerré, szenvedéllyé válhat.

Németh Zsuzsa

[caption id="" align="alignleft" width="113"] A kaszinókban a játékosok zöme férfi, de az is megfigyelhető, hogy egyre több nő próbál szerencsét egyedül
[/caption]Magyarországon a statisztikák szerint több mint hatmillió ember próbált ki életében valamilyen szerencsejátékot. Hárommillióan havi rendszerességgel játszanak, 180–220 ezren pedig havi háromezer forintnál többet kockáztatnak. A tapasztalatok és a pszichiátriai kutatások szerint két-három százalékuknál előbb-utóbb betegessé válik a szenvedély.
Hazánkban manapság mintegy 34 ezer nyerőgép működik évi 60 milliárd forintos forgalommal. A rulett és a kártyajátékok mellett legnépszerűbbek a pénznyerő automaták. A pénzcsörgés, a villódzó fényár, a szín- és hanghatások kavalkádja kikapcsolódást nyújt a mindennapi gondok elől menekülőknek.
Az ország legnagyobb kaszinójában, a Tropicanában egyszerre tizenkét rulettasztalon pörgetik a kereket a játékmesterek, vagyis a krupiék. Kizárólag tizennyolc éven felülieket engednek be a helyiségbe. Kötelező legalább háromezer forint értékű zsetont  vásárolni, ez a belépő. A legnépszerűbb a rulett.
A Tropicanában naponta majdnem háromszáz vendég fordul meg, kétharmaduk magyar. A játékosok zöme férfi, de egyre több nő próbál szerencsét. A nyerés esélye 47-49 százalék. Időnként panasz is előfordul, mert a vendégek nem tudják követni a krupiék villámgyors számolását.
Tíz- vagy húszezer forintból akár egy egész estét végig lehet játszani. Szerencsés esetben akár 18 millió forintot is nyerhet valaki egyetlen óra alatt.
A szenvedélyes játékosok nem mindig szenvedélybetegek. A kóros játékszenvedély rabjainak 99 százaléka csak nyerőautomatán játszik. Egy felmérés szerint az alacsonyabb jövedelműek hatszor annyit költenek szerencsejátékokra, mint a magasabb keresetűek. Néhány forintot kockáztatva milliókat remélnek.

A szenvedélybeteg szerencsejátékos tíz jellemzője

– Ideje meghatározó részében a játékra gondol. – Egyre nagyobb téteket kockáztat. – Megpróbálja abbahagyni a játékot, de nem sikerül neki. – Feszült, nyugtalan, ingerlékeny, ha nem játszhat. – A játéktól várja, hogy élete jobbra forduljon. – Hiába veszít sokat, mindig újra kockáztat. – Önmagának sem vallja be, milyen reménytelen a helyzete. – Kisebb-nagyobb bűnöktől sem riad vissza annak érdekében, hogy játszhasson. – Szenvedélye miatt elvesztett már állást, barátokat, kapcsolatokat. – Anyagi helyzete rémes, mégis játszani akar.

Szűcs Kristóf, a Tropicana kaszinó igazgatója:

Mindig az egyénen múlik, tud-e élni a szerencséjével. Kezdők csak annyi pénzzel játsz-szanak, amennyi nem hiányzik a családi költségvetésből. Tegyék félre a nyereményt, és csak addig folytassák a játékot, amíg kitartanak a beváltott zsetonok. A hazai kaszinózás rekordere egy hazánk-ban élő külföldi üzletember. Idén februárban egy nap alatt 260 millió forintnak megfelelő összeget, vagyis egymillió eurót nyert. Hihetetlennek tűnik, de igaz: egymás után tizenkétszer találta el a ruletten a nyertes számot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában