Ország-világ

2004.10.28. 01:09

Vendégcsábító kártyákkal élénkítik a honi turizmust

A 2001 óta csordogáló külföldi vendégforgalom okozta kiesést idén a belföldi kereslet visszaesése tetézte. A szolgáltatók kedvezményekkel csalogatnak, sokan az üdülési csekkforgalomtól várnak áttörést.

Kaszás Endre

Budapest és környéke kivételével idén augusztusig valamennyi hazai turisztikai régió vendégforgalmi adatai romlottak az előző évi szezonhoz képest. Az ágazat vállalkozóit roppant kellemetlenül érintette, hogy az általános visszaesés mellett egyes kistérségekben – például a Balaton körzetében – óriási méreteket öltött a lemaradás a korábbi évekhez képest. A különösen érzékeny veszteséghez többek között az vezetett, hogy egy év alatt mintegy egyharmadával csökkent a hazai polgárok turizmus célú költekezése.
A forgalomcsökkenés következtében erőteljes kínálati helyzet alakult ki a hazai vendégváró piacon. A Hungary Card, illetőleg az ugyancsak sikeres
Budapest Kártya mellett több régióban, illetve helyen adtak ki a turisták számára különböző előnyöket biztosító turizmus- kártyákat. A jövő nyári szezonra várható a Balaton Kártya indulása, de sokat ígérő a 2005 januárjában induló Dél-Dunántúl Kártya is.
Utóbbi kapcsán Hegyi Zsuzsa, a Magyar Turizmus Rt. dél-dunántúli marketingigazgatóságának vezetője elmondta, hogy a térségben már több mint 60 vendéglátó, programszervező, szállásadó regisztráltatta magát, és ajánlott 10-15 százalékos kedvezményt a kártya kiváltói számára.
A hazai utazási kedven és a vendégvárók helyzetén egyszerre lendíthet a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kezdeményezése, hogy az üdülési csekkek jelenlegi 53 ezer forintos adómentes értékhatárát emelje duplájára a kormányzat. A szervezet számításai szerint a változás háromszorosára emelhetné a jelenleg mintegy 200 ezerre tehető csekkhasználó számát. A csekkforgalom egyébként évről évre bővül, az adómentes juttatáshoz munkáltatói támogatással minden belföldi magánszemély – adott esetben egyéni vállalkozók, bt.-k legális alkalmazottai is hozzájuthatnak. A munkáltatók a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft.-nél igényelhetik a csekkeket.

Mennyit takarít meg a munkáltató, ha üdülési csekket ad a dolgozóinak?

A dolgozónak adott adómentes 53 ezer forint értékű névre szóló üdü-lési juttatásnak nincs pluszköltsége. Ha a juttatást bér formájában adja a munkáltató, az pontosan 63950 forinttal kerül többe. A természet-beni juttatás pluszköltsége 40280 forint. Egy négytagú család 212 ezer forint értékű üdülési csekket kaphat adómen-tesen munkáltatójától. Bér formájában kifizetve e fölött 255800 forintot kellene vállalnia a mun-káltatónak, míg termé-szetbeni juttatás esetén 161120 forint lenne a többletköltség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában