Ország-világ

2004.10.18. 06:57

Veszélyes lehet a túlzó fogyókúra

Úgy hallottam, hogy létezik fehérje- vagy szénhidrátmegvonáson alapuló diéta is. Mi a véleményük, melyiket válasszam, ha fogyni szeretnék? (Kis Béla, Pécel)

BAMA

Dr. Greiner Erika dietetikus:
Mindkét diétának vannak előnyei és hátrányai, de sem a fehérjék, sem a szénhidrátok teljes megvonását nem javaslom. Mindenféle szélsőség veszélyes lehet a szervezet tápanyagellátása szempontjából. Legfontosabb szabály, hogy egyensúlyra kell törekedni az étrend kialakításakor. A túlzott fehérjebevitel például hosszú távon a szervezet vasháztartásának felborulásához, szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet. Nagyon fontos, hogy mindig megfelelő mennyiségű rosthoz és telítetlen zsírsavakhoz jusson a szervezet, ez az egészséges fogyókúra alapja.
Különösen értékesek a halfélékben található zsírok, de ezekből a magyarok többsége sajnos nem fogyaszt eleget. Bár vannak alapigazságok az egészséges táplálkozással kapcsolatban, a leghatásosabb diétás étrend kialakítása azonban személyre szabott. Ezért a legjobb, ha nem kezd semmiféle szélsőséges fogyókúrába, hanem felkeres egy szakembert, aki segít önnek diétája összeállításában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában