Ország-világ

2004.10.27. 05:57

Vigyázzon a kerékfelnikre, néhány szerben sav is van

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="220"] A felni tisztán tartása fontos része autónk rendszeres ápolásának
[/caption]Autónk dísze a könnyűfém felni. Szívesen ápolgatja az ember, hiszen sokba kerül, és valóban feldobja az autót. Tisztításakor azonban legyünk óvatosak.

Nem biztos, hogy a drágán árult és gyors hatásúként hirdetett szerek megfelelők. Elég egy rossz választás, és a mosóutca elején még fényes felni fakón és foltosan kerül elő. Ennek legtöbbször az az oka, hogy a tulajdonos nem olvassa el a tisztítószeren lévő használati útmutatót. A gyorsan ható, nagy hatású felnitisztítók sokat ígérnek, de veszélyesek lehetnek. Olyan is akad köztük, amelyik foszfáttal, esetleg sósavval oldja a fékport és a kerékre sült szennyeződéseket. Tartósan a legjobb lakkozás sem áll ellen az ilyen durva vegyi hatásnak. Különösen érzékenyen reagálnak a savas kezelésre a polírozott, lakkozatlan keréktárcsák. Még a tisztítószerek gyártói sem ajánlják, hogy ilyeneken próbáljuk ki azokat. Még akkor is érdemes kevésbé látható helyen próbát tenni, ha korábban már használtuk az anyagot. A lakkréteg idővel elfárad, a felületen képződő hajszálvékony repedésekbe kerülő sav roncsolja a fémrészeket.

Ha mégsem volt elég figyelmes, és pórul járt, ne dobja el rögtön a kerekeket. Akár a teljes abroncsot is felújíttathatja, a kisebb felnikárokat pedig az efféle problémákra szakosodott javítóműhelyek körülbelül 12 ezer forintért polírozzák fel. Egy új garnitúra árához képest ez az összeg elhanyagolható. Felújításkor az alukereket három menetben polírozzák, majd csillogást megőrző, átlátszó lakkozással látják el. Ha a szerviz valóban jó munkát végzett, a tartóssággal sem lesz bajunk.

Alufelnit persze nem csupán speciális szerekkel ápolhat. Otthoni tisztításra megteszi az általános mosogatószer, egy dörzslapos szivacs és az üvegmosó kefe. Utóbbi a rafináltabb formájú felniknél nélkülözhetetlen, hiszen csak ennek segítségével tudja kipucolni a kisebb réseket, járatokat. A piszkos, fékporos, rászáradt szennyeződéssel borított felnit előbb áztassa be, majd jöhet az aprólékos és időigényes tisztogatás. Öblítés után puha rongygyal törölje szárazra a felületet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában