Ország-világ

2004.10.29. 05:22

Vonzó banki ajánlatok a hitelkártyapiacon

Tíznél több bank kínál számunkra hitelkártyát, kereskedők csábítanak bennünket vásárlásra. Nagy a kísértés, s már több mint egymillióan elcsábultunk. Aztán jönnek a böjti idők, mert a kamatok igen-igen magasak.

Bán Károly

Közös, MasterCard emblémával ellátott, valódi hitelkártyát bocsát ki a Magyar Külkereskedelmi Bank és az Allianz Hungária Biztosító – jelentették be tegnap. A kártya 100 ezer és 1 millió forint keretöszszegű, s a biztosító több szerződéssel rendelkező, kiemelt ügyfelei alacsonyabb keret esetén mentesülnek a szokásos banki hitelbírálat alól. Magyarországon több mint hatmillió bankkártya van forgalomban, ebből körülbelül egymillió a hitelkártya. Vagyis az olyan bankkártya, amellyel akkor is vásárolhatunk, ha történetesen elfogy róla a pénzünk. A bank ugyanis hitelkeretet is nyújt a számunkra.
Mint derék háziasszony a rétest, úgy nyújtják például a hitelkártyákhoz kapcsolódó kamatmentes időszakokat. A Citibank 51 napos ajánlattal bombáz bennünket. Átmenetileg elengedik a kártyadíjat, persze csak az első évben. Ezzel a fegyverrel szinte valamennyi bank próbálkozik most. Enyhítenek az igénylés feltételein.
Az OTP-nél már elegendő a havi 45 ezer forint nettó kereset ahhoz, hogy 120 ezer forint hitelkerethez jusson az ügyfél, az MKB pedig a betétesei körében is gyűjti az új ügyfeleket. Hárommilliós betétnél 200-400 ezer forintos hitelkeretet kínál ügyfeleinek. Sőt, a bankok kereskedőkkel karöltve is kínálják kártyáikat. Aki például új Opel Astra vásárlására szánja el magát, az Opel hitelkártyát kap, amelyet a CIB bocsát ki, s mindjárt ad is mellé 100 ezer forintos hitelkeretet.
Korábban, ha közüzemi számla és munkáltatói jövedelemigazolás nélkül érkezett az ügyfél a bankba, nem is nagyon álltak vele szóba. Manapság pedig szinte hozzávágják a bevásárlókártyát. Sőt, társkártyát is adnak a hitelkártyához, hadd vásároljon az asszony is. Az egyik Auchanban, ahol szintén hitelkártyaként működő vásárlói kártyával édesgetik a vevőket, áthúzott tábla hirdeti, hogy a bűvös THM (teljes hiteldíjmutató) most nem harmincnégy, hanem csupán tizenhét százalék.
A vásárlók között persze akadnak jócskán olyanok is, akik azt sem tudják, hogy a THM-et eszik-e vagy isszák, de azért az a 17 százalék sokkal jobban hangzik, mint a 34.
A bankok persze nem nagylelkűségből kínálják akciós termékeiket, hanem mert számukra ez igen jó üzlet. A hitelkártyán nyújtott hitelek kamatai ugyanis igen magasak, hisz ezek a hitelek kockázatosak, mert nem lehet melléjük fedezetet tenni. S magától értetődően, a kezelési költségek is igen drágák, így aztán ha lejár a csábító kamatmentes periódus, akkor bizony 35-42 százalékkal többet fizethetünk viszsza a banknak, mint amennyi pénzt az ő jóvoltukból elvásárolhattunk.
Nem árt tehát megvizsgálnunk: meddig is ér a takarónk, mielőtt a visszautasíthatatlan ajánlatot elfogadjuk.

Kezes bárányból rút ördögök

Amerikában az emberek többsége készpénzt nem is hord magával, ellenben a brifkóban 8-10 hitel- és vásárlási kártya is lapul. Ám még ott is gyakori panasz, hogy a kártyatársaságok máshogy számolják el a hitelkártyák díjait, s arrafelé is imádják az ügyfél számára áttekinthetetlen kezelési költségekkel megterhelni a páciensek bankszámláit. Nagy-Britanniában egyenesen a parlamenti képviselők állították a tűzvonalba és pellengérre a bankokat. Mondván, nem tesz jót a gazdaságnak, ha a lakosság a kelleténél jobban eladósodik, netán fizetésképtelenné válik. Mert ha így történik, a bankok, a pénzük után futva, kezes bárányokból rögtön rút ördögökké változnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában