Ország-világ

2004.11.17. 07:22

A cigaretta, a füst és a dohányzó képviselő

BAMA

Nem hiszek a szememnek! Azt írja az újság, hogy Molnár László országgyűlési képviselőt a parlamentben tetten érte az ÁNTSZ fő-orvosa, tiltott helyen rágyújtott. Keresem a helyzetből következő szavakat: a honatya biztos szánja-bánja tettét, s becsületszóra ígéri, többet ilyen nem fordul elő. Ahogy a törvény szerint lenni kellene. De szó sincs erről. A képviselő a folyosón felháborodottan közölte, bepanaszolja a főorvost, majd hozzátette: holnap is itt fog dohányozni.

Szili Katalin házelnök a minap újságíróktól kérdezte, mit tegyen
a törvényt nem tisztelő törvényalkotókkal. A választ nem hallottuk, talán nem is volt. Pedig a házelnök akkor még nem is olvashatta, hogy a dohányzás okozta betegségek vezetik a magyar halálozási új statisztikákat. A fiatalok egyre korábban szoknak rá a cigarettára.
Az első szálat 12 évesen gyújtják meg, a 18 év alattiak fele már rendszeresen dohányzik.

Nem törődnek azzal, hogy a dohányfüst harmincháromféle daganat és háromezer más betegség kialakulását okozza. A tüdőrák 90, a szív- és érrendszeri megbetegedések 25 százalékban a dohányzás miatt nyomorítanak meg embereket. A dohányosok a nemdohányzókat is veszélyeztetik.

Holnap lesz a Ne gyújts rá! világnap.

Példát mutatott egy országgyűlési képviselő. Rossz példát. És még neki állt feljebb, mert a tisztiorvos betartatta a törvényt. Pillanat-
felvétel állapotainkról. Kórkép, 2004.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában