Ország-világ

2004.11.15. 16:38

A főváros szakbizottsága a kerékbilincselési szabályozásról

A kerékbilincselés kerületi kiterjesztésére hozott múlt havi szabályozáson nem, a gyakorlati alkalmazással kapcsolatban azonban változtatásokat javasolt hétfőn a fővárosi önkormányzat városüzemeltetési bizottsága.

BAMA

A testület Lakos Imre (SZDSZ) elnök indítványára tárgyalta a témát, s szóbeli előterjesztés alapján egyhangú döntéseket hozott.  Felkérték a főpolgármestert annak vizsgálatára, miként lehetne  egységes kerékbilincselési gyakorlatot kialakítani Budapesten. Ennek  legegyszerűbb módjaként említették, hogy az önkormányzat  szerződésmódosításokkal visszaveszi a kerületektől a nekik átadott  kerékbilincselési jogkört, amit részben a profitorientált parkolási  cégek bevonásával végeznek jelenleg a városrészek.

Javaslatokat várnak a főpolgármestertől a fizető övezet és a  parkolási helyek közötti ellentmondás rendezésére. A problémát  jelenleg jórészt az okozza, hogy a parkolási cégek, közülük is  elsősorban a Centrum Kft. azoktól az autósoktól is parkolási díjat  szed, akik KRESZ-szabályt sértve várakoznak az adott övezetben.

Borbély Gyula, a főpolgármesteri hivatal aljegyzője leszögezte,  hogy a jelenlegi jogi szabályozás nem ad lehetőséget az autósok  kétszeres büntetésére. Lakos Imre felhívta a figyelmet arra, hogy a közvélemény előtt  megjelent negatív jelenségek azoknál a kerületeknél (VI., VII.,  VIII.) történtek, ahol nem a főváros, hanem a kerületek működtetik a  kerékbilincselési rendszert.

Az elnök hangsúlyozta: nem engedhető  meg olyan fővárosi szabályozás, amikor az autósnak a parkolási  céggel kell vitatkoznia azon, hogy az adott helyen szedhet-e  parkolási díjat a cég. Varsányi Péter, a Fővárosi Közterület-felügyelet igazgatója  megerősítette, hogy az önálló közterület-felügyeletet működtető  kerületekben eltér a kerékbilincselési gyakorlat az általuk  alkalmazottól. Mint mondta, utasítására a fővárosi felügyelők nappal  félórán belül, éjjel ennél is hamarább eltávolítják a  kerékbilincseket, amit a kerületiek 2-4 óra múlva tesznek meg.

Az igazgató kirívó negatív példaként említette a Centrum Kft.  kerékbilincselési eljárását, amely "úgy tűnik, hogy nagyon  bevételorientált" jellegű.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában