Ország-világ

2004.11.03. 06:31

A kormánypártiak nemmel, az ellenzékiek pedig igennel voksolnak majd a decemberi népszavazáson

A miniszterelnök tegnap az országgyűlésben napirend előtt hangsúlyozta: a felelőtlen, rövid távú haszonszerzés populista politikájának tartja a kettős állampolgárság és a kórházprivatizáció ügyében kezdeményezett népszavazásokat.

BAMA

A magánosítást önmagában nem lehet kizárólagosan jónak vagy rossznak értékelni, azt részleteiben kell vizsgálni – mondta. Gyurcsány Ferenc közölte, az erdőgazdaságokat soha nem akarták privatizálni, a Volán-társaságokat a következő két évben nem magánosítják, a Szerencsejáték Rt.-nél azonban átalakítást tart fontosnak a kormány. A Paksi Atomerőmű privatizálásán nem gondolkodnak. A kettős állampolgársággal kapcsolatosan Gyurcsány kifejtette: a felelőtlen politizálás eredménye lehet egy XXI. századi etnikai Trianon.

A Fidesz részéről Németh Zsolt sajnálatát fejezte ki, amiért a kormány elutasítja a kettős állampolgársággal kapcsolatos népszavazás ügyét. Az MDF-es Herényi Károly kijelentette, a magyar állampolgárságot úgy kell biztosítani a határon túli magyaroknak, hogy ahhoz ne kelljen elhagyniuk szülőföldjüket, és az ne igényeljen többletforrást a költségvetésből.

Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető elmondta, hogy egy felmérés szerint minden harmadik erdélyi magyar elhagyná szülőföldjét, ha magyar állampolgárságot kapna. Hiller István, az MSZP elnöke azt fejtegette: a kormány külön szabályozást készít elő arra, hogy azok a határon túli magyarok, akik nem európai uniós országban élnek, szabadon, akadálymentesen léphessenek be Magyarországra.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke arra biztatta a kormánypártok választóit, szavazzanak nemmel a decemberi népszavazás mindkét kérdésére, mivel nem áll megfelelő információ rendelkezésükre ahhoz, hogy felelős döntést hozzanak. A parlamenti pártok eltérő vérmérséklettel ugyan, de a napokban hozzálátnak a decemberi népszavazással kapcsolatos kampányukhoz. A kormánypártok nem támogatják azt a fideszes elképzelést sem, melynek értelmében december ötödikén egységesen a privatizációról voksolhatna az ország.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában