Ország-világ

2004.11.23. 00:29

Börtön a kutyakínzóknak

Címkék#Vélemény

Eddig a bíróságok csak pénzbüntetést, esetleg felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki állatkínzásért. Most letöltendő büntetésre ítéltek két férfit.

Szemán László

[caption id="" align="alignleft" width="266"] Ezt a szerencsétlen ebet több száz méteren át húzták a biztonsági őrök egy autó után kötve 2003-ban Fadd-Domboriban. A kutya az orvosi kezelés ellenére belepusztult sérüléseibe.
[/caption]A két tiszafüredi vádlott alig egy hónappal az állatkínzást bűncselekménynek minősítő törvény hatályba lépése után, május 29-én gyilkolt.

A 48, illetve 45 éves férfiak a házuk udvarán felakasztották egy fára kutyáikat, majd légpuskával célba lőttek rájuk. A két szerencsétlen eb elpusztult. A brutális tettnek volt egy szemtanúja, aki feljelentette a tetteseket. Ezt megtudva a 48 éves férfi megverte az utcán a feljelentőt, így neki aljas indokból elkövetett könnyű testi sértésért is felelnie kellett. A 45 éves férfit az állatkínzás mellett okirat-hamisítással is vádolták.

A Tiszafüredi Városi Bíróság múlt héten a 48 éves férfit 10 hónap végrehajtandó börtönre ítélte mint többszörös visszaesőt, míg 45 éves társa hat hónap végrehajtandó fogházat kapott. Mindketten tagadták a kutyakínzást, ám a tanúvallomás és a szakértők véleménye alapján a bíróság bizonyítottnak látta a vádat. Az elítéltek fellebbeztek, így az ítélet nem jogerős.

A törvényhozók egy tavalyi Fadd-Domboriban elkövetett kutyakínzás nyomán idén márciusban módosították a büntető törvénykönyvet, és minősítették bűncselekménynek az állatkínzást. Azóta letöltendő börtönre senkit sem ítéltek.

Októberben Zalaapátiban két férfi egy nyírfára kötötte fel egyikük kutyáját. Az állat elpusztult. Az egyik tettes 3, a másik 2 hónap fogházbüntetést kapott, de mindkét ítélet végrehajtását egy-egy évre felfüggesztette a bíróság.

Két év jár állatkínzásért vagy közérdekű munka

Hegedűs László ügyvéd maga is állatvédő, és helyesli a tiszafüredi ítéletet. Mint azt elmondta, a büntető törvénykönyv két évig terjedő szabadságvesztéssel, vagy közérdekű munkával, vagy pénzbüntetéssel fenyegeti az állatkínzót. Ugyanez jár azért, ha valaki viadal céljából tenyészt állatot. Ugyanakkor három évig terjed a büntetés, ha állatviadalt, illetve arra fogadást szervez valaki. Büntethető az is, ha hurokkal vadászik vagy árammal halászik, azaz ha tiltott eszközöket használ.

Szemán László -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában