Ország-világ

2004.11.19. 06:52

Börtönbüntés a megtévedt rendőrnek

Címkék#Vélemény

Tizenegy dunaújvárosi közlekedési rendőrt ítélt letöltendő szabadságvesztésre a Fejér Megyei Bíróság hivatali vesztegetés miatt. Az ítélet nem jogerős, valamennyi vádlott felmentését kérte. Az ügyben a Fővárosi Ítélőtábla hoz végleges döntést.

Izing Antal

[caption id="" align="alignleft" width="269"] Van, amikor a rendőr és az autós is egy nyelvet beszélnek...
[/caption]A bíró egy laptopról lejátszotta a rendőrök lehallgatott telefonbeszélgetéseit. A tárgyaláson munkatársunk is jelen volt.

– Semmi papírja nincs – szól be a járőr a főnöknek –, és a hülyegyerek azt mondta, hogy otthon van neki, de otthon sincs semmi.
– Hun vagytok? – kérdezi az ügyeletes.
– A kutyasétáltatónál – felelik a rendőrök.
– Intézem – mondja az ügyeletes.

A vádlott azt állítja, nem vette kézbe a „gyerek” személyi igazolványát, amelyben egy húsz-ezres bankjegy volt.
Egy ismeretlen nő telefonon szól be a főnöknek, tudna-e segíteni. Elvették egy ismerőse forgalmiját. A főnök megígéri, hogy utánajár.

– Hol vagytok? – kérdi kollégáitól, nem tudván a lehallga-tásról.
Találkozót szerveznek a dunaújvárosi bíróság elé a nővel. Amikor a „bíróság elé” kitétel elhangzik, moraj, keserű derű fut végig a Fejér megyei bíróság dísztermén. Oldalt a tizennyolc ügyvéd ül.
– Tízes jó lesz?
– Hárman vagyunk, a tízest nem lehet rendesen háromfelé osztani.
– Tizenötöt megpróbálok kihozni.
– Köszi, király vagy.
– A nő megy a papírokért az OTP elé. Villogtassatok neki kék lámpával.

Az ügyvédek azt kérik, hogy a bíróság ne hallgassa tovább a felvételeket. Az ügyvédek szerint a lehallgatás jogszerűsége nem bizonyított. Az egész délelőtt a lehallgatással telik. A bíró minden vádlottat megkérdez, megismeri-e saját hangját. A legtöbben nem nyilatkoznak.
Egyedül a 23. rendű vádlott mondja ki:

– Igen, ez az én hangom.
A bíró tanácskozást rendel el. Kiküldi a 25 vádlottat, a 18 ügyvédet és az egyfős hallgatóságot a folyosóra. Tíz perc szünet után elrendeli a felvételek további hallgatását. A bíró szigorú ember, a késésért megró egy ügyvédnőt és arra szólítja fel, gombolja be a talárját.
Kiderül a folyosói beszédfoszlányokból, hogy a rendőrök „teljesen kész vannak”. De ügyelnek arra, hogy ijedtségük ne látszódjék. Egyikük a bíróság előtt azt mondta, havi 90 ezret keres, gyerektartása miatt 50 ezer marad megélhetésre. Szakmája van, a szakmában elhelyezkedni nem tudott. Megbánást tanúsítva közli: a rendőrség a legkisebb mértékben sem lehetne korrupt.

A Fejér Megyei Bíróság 11 felfüggesztett rendőrt ítélt egy év, illetve négy és fél év közötti letöltendő szabadságvesztésre. Az indoklás: több alkalommal fogadtak el 10 és 65 ezer forint közötti összegeket azért, hogy a szabálysértésektől eltekintsenek.

A tisztesség és a becsület sohasem pénzkérdés

– Ön szerint eleget keresnek az alacsony rangú rendőrök? – Mint minden rendőri vezető, én is azt szeretném – állítja a Fejér megyei főkapitány –, hogy ha magasabb lenne a rendőri állomány fizetése. Egyébiránt Fejér megyében a tiszthelyettesi állomány bruttó átlagilletménye 160709 Ft. A konkrét ügy és a rendőri állomány illetményének mértéke között megítélésem szerint összefüggés nincs. A tisztesség és a becsületesség nem illetmény, nem pénz kérdése. Mindenkinek saját magának kell azt eldönteni, hogy illetménye arányban áll-e az elvégzett munkával. Amennyiben nem, akkor megvannak a lehetőségek más foglalkozás választására. Azt azonban egy rendőr sem engedheti meg magának, hogy a rendőri hivatást eszközként használja jogsértő cselekmények végrehajtására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában