Ország-világ

2004.11.05. 08:13

Bútorok, tárgyak levetett göncökből

Kinőtt vagy megunt ruhadarabjaink jó esetben valamelyik segélyszervezetnél, rossz esetben a kukában végzik. Pedig egy kis kézügyességgel és időráfordítással még hasznukat vehetjük.

Árvay Tivadar

Nem csak hasznos és környezetbarát eljárásról van szó, de a régi idők esti kukoricamorzsolásainak hangulatát is felidézi a közös munka. Az összehordott anyagokból az együtt töltött órák alatt fotelok, ruhák, ágyak vagy szobadíszek készülnek. Szorgos kezek az anyagot, az anyag a közösséget formálja újjá. Ez a tevékenység nem igényel külösebb beruházást, hiszen nincs másra szükség, csak egy jó ollóra, és sok időre. A textil újrafelhasználásának alapja a rongycsíkok megsodrása, a sodrás ereje ugyanis megsokszorozza a fonal élettartamát.
Az érdeklődők most megismerkedhetnek a készítőkkel és az általuk alkotott tárgyakkal az Erzsébetvárosi Napok keretében. Kerekes Gábor képzőművész és Thiesz Angéla a retextil eljárás megalkotói. Törzs című kiállításuk 2004. november 16-ig látható az Almássy Téri Szabadidőközpont aulájában. A Retextil Tribe kivitelezésében a páros közös tervei alapján 14 ember 20 óra alatt alkotta meg a hatalmas térben lebegő művet. A tér elemeit a Retextil Manufaktúra készítette el. A végeredmény szokatlan és monumentális látványt nyújt: a terem közepén egy óriási törzs lebeg, amelynek gyökérsátra négyszirmú árnyékképet vetít az alá varázsolt földre.
A kiállítást más programok is kísérik: november 7-én, vasárnap mese- és izgalmas zsonglőrprodukciók várják a gyerekeket, november 9-én és 10-én 16 órától pedig a retextil műhely munkájába pillanthat be a közönség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában