Ország-világ

2004.11.30. 12:16

Fejős Pál rendező filmjei az Örökmozgóban

Tíz filmből álló retrospektív sorozatot indít Fejős Pál rendező alkotásaiból a Magyar Nemzeti Filmarchívum szerdán a budapesti Örökmozgó Filmmúzeumban - közölte Fejes Katalin sajtóreferens.

BAMA

"A sorozat az itthon méltatlanul elfelejtett alkotóra szeretné irányítani a hazai közönség figyelmét" - olvasható a közleményben.

A filmarchívum utal arra, hogy az 1920-as évek végén világhírűvé vált Fejős Pál népszerűbb volt külföldön, mint itthon: munkásságáról határainkon kívül könyveket, tanulmányokat írtak, filmjeit Európa-szerte rendszeresen bemutatják.

Fejős Pál 1923-ban - Kertész Mihály, Korda Sándor és még sok más magyar filmes példáját követve - "elhagyta a magyar filmgyártás süllyedő hajóját", hogy Amerikában próbáljon szerencsét. Amikor azonban felért a csúcsra, ráébredt, hogy Hollywood túl nagy árat kért a hírnévért: a művészi szabadságot" - fűzte hozzá.

A közlemény szerint a rendező pályája később visszakanyarodott Európába. Néhány, Magyarországon és Ausztriában forgatott film után Dániában újabb alkotói válságon esett át. Afrikába, a Távol-Keletre, Dél-Amerikába ment, bennszülöttek között élt és dokumentumfilmeket készített szokásaikról.

Életének utolsó húsz esztendejében antropológiai kutatással, tudományszervezéssel foglalkozott, egyetemeken tanított. Első amerikai filmje, a Last Moment elveszett, de későbbi filmjeivel beírta nevét a filmtörténetbe - írta a filmarchívum.

 

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában