Ország-világ

2004.11.29. 06:15

Filmet készítenek Tánczosról

Nemrég a Viszkis rabló története keltette fel a tengerentúliak figyelmét. Most Tánczos Gáborról, a körmendi gyerekgyilkosságért elítélt fiatalember történetéről akarnak forgatni.

Balaton Balázs

A múlt héten lapunk munkatársa interjút készített Tánczos Gáborral (23). A Kozma utcai börtönben fogva tartott fiatalembert az 1998-as, H. Zsófia sérelmére elkövetett emberölés miatt ítélték el 13 évre. Tánczos lapunknak elmondta: a közelmúltban felkereste egy közvetítő a börtönben.
– Azt mondta, az amerikaiakat érdekli a történetem. Főleg annak fényében, hogy tavasszal lesz hét éve, hogy börtönben ülök.
A strasbourgi Emberi Jogi Bíróságtól várjuk a beadványunk elbírálását. Ha visszaadják az ügyet Magyarországra, ismét az első
fokú bíróságnak kell tárgyalnia. Akkor már 8 éves lesz a történet, nem hiszem, hogy bármelyik tanú emlékezni fog az eseményekre. Ez a sok kérdőjellel tarkított furcsa történet érdekli a filmeseket. Akár börtönben leszek, akár nem, jövőre már forgatni szeretnének. Végigkövetik annak a tragikus napnak az eseményeit, majd a bírósági tárgyalások idegtépő éveit mutatják be. Biztos vagyok benne, hogy érdekes film készül megpróbáltatásaimról.

Gyilkosság filmre véve

Tánczos Istvánné bízik benne, hogy fia valós története a filmből kiderülhet. – Nem szeretném, ha így vagy úgy befolyásolná a közvéleményt a leendő film. Nem szerencsés, ha egy 11 éves, ártatlan kislány kivégzését bemutatják. Csak úgy járulnunk hozzá az elkészítéséhez, ha senkit nem aláznak meg. Azt nem lehet elkerülni, hogy újból feltépjék a sebeket. A film célja nem a kislány emlékének meggyalázása, hanem egy sok tekintetben furcsa gyilkossági ügy bemutatása. Egy olyan ügyé, ahol egyetlen közvetett bizonyíték alapján el lehetett ítélni valakit.

Folynak az előkészületek

A magyar közvetítő egyelőre nem kívánja megnevezni az amerikai társaságot, amelyiknek felkeltette érdeklődését a történet. A gyilkossági ügy forgatási jogát már megszerezték attól a budapesti férfitól, aki levédette a Tánczos-történetet. Az engedélyek beszerzése folyamatban van, tavasszal kezdhetik legkorábban a forgatást. A teljes hitelesség kedvéért a felvételeket a tragédia helyszínén, Körmenden készítik. Azt szeretnék, hogy április 1-jén, a gyilkosság hetedik évfordulóján kezdjenek forogni a kamerák a vidéki városban.

Most Tánczos Gáborról, a körmendi gyerekgyilkosságért elítélt fiatalember történetéről akarnak forgatni. Balaton Balázs -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában