Ország-világ

2004.11.06. 07:41

Fiúk és lányok nevelése

Azt mondjuk, hogy egyenlőségre törekszünk, mégis különbözően, más társadalmi szerepre neveljük fiúnkat és lányunkat. Ha nekünk, szülőknek nem azonosak az elvárásaink, miként várhatnánk el, hogy a társadalom ne tegyen különbséget férfiak és nők között?

Mohácsi Edit

[caption id="" align="alignleft" width="132"] A gyerekek eltérő egyénisége és igénye határozza meg a nevelés módját
[/caption]A szülők már az első perctől kezdve ösztönösen másként nevelik a fiú- és a lánygyermekeket. Gondoljunk csak arra, hogy az újszülött kislánynak rózsaszín, míg a kisfiúnak kék ruhácskát vásárolunk. Az öltöztetés eltérő jellege a későbbiekben is megmarad, a kislány szoknyát és színes harisnyát kap, masnit a hajába, míg a kisfiú kockás inget, farmert, göndör fürtjeit pedig rövidre nyírjuk. Ugyanez a különbség tapasztalható a játékok esetében is. Kisfiúnak babát venni? Ki hallott már olyat?! Még a babák 99 százaléka is nőnemű! A fiúk dömpert, kardot, építőkockát kapnak, míg a lányok Barbie-t, színezőt, mini konyhát.

Különbséget teszünk az élet minden területén. A kislányokra többet mosolygunk, kedvesebben beszélünk hozzájuk, többet babusgatjuk őket. A kisfiúkat gyakrabban hagyjuk magukra, többet várunk el tőlük, és ritkábban segítünk nekik. Jellemző az is, hogyan viselkedünk, ha a gyerek megüti magát: az egyiket ölbe vesszük, megsimogatjuk, vigasztaljuk, a másiknak csak annyit mondunk: katonadolog!

Később, iskoláskorban sem változik a helyzet. Bár a lányok ebben a korban jobban teljesítenek, mégis a fiúk rendelkeznek kiváltságokkal. Nagyobb önállóságot kapnak, hosszabb időt tölthetnek az otthonon kívül szülői felügyelet nélkül. Elvárjuk tőlük, hogy küzdjenek, vetélkedjenek, és vegyék komolyan a versenyt, amire az iskola buzdít. A lányokat később engedjük egyedül az iskolába, hamarabb kell hazamenniük a játszótérről. Természetes, hogy segítenek a háztartásban, a fiúk után viszont még a szennyest is összeszedjük.

Kormos Zsuzsanna pszichológus szerint manapság arra törekszünk, hogy egyenlő eséllyel indítsuk útnak az életben a gyerekeket, a gyakorlatban mégis különbözőképpen neveljük őket, mondván: férfiaknak és nőknek különféle területeken kell helytállniuk. A gyerekek viselkedése már csecsemőkorban különbözik. Ennek biológiai oka lehet, például egy pár hetes kisfiút nehezebb megnyugtatni, mint egy kislányt. A kislányok gyorsabban reagálnak a hangokra, könynyebben felveszik a szemkontaktust, emiatt másként viszonyulunk hozzájuk, sokkal gondoskodóbbak vagyunk velük. Ennek ellenére nem helyes, ha éles különbséget teszünk közöttük. Ne csak a társadalmi elvárás lebegjen a szemünk előtt, vigyük bele saját értékeinket is a nevelésbe. De a fő szempont a gyerek igénye és egyénisége, személyisége legyen, így tudunk értékes embert nevelni.

A lányok...

Több melegséget, látványos szeretetet kapnak Jobban aggódunk értük Többet segítünk nekik Kevésbé hiszünk egyéni képességeikben Nem engedjük nekik, hogy önmaguk legyenek Később engedjük el őket hazulról egyedül Nem baj, ha sírnak Ritkábban büntetjük őket Elvárjuk, hogy feltétel nélkül szót fogadjanak

A fiúk...

Több büntetést kapnak Vetélkedésre késztetjük őket Kevesebbet segítünk nekik Kevesebbet vigasztaljuk őket Nem mutathatják ki érzéseiket Némán kell tűrniük a fájdalmakat Jobban bízunk egyéni képességeikben Elvárjuk, hogy visszaüssenek, ha bántják őket Elvárjuk, hogy már kiskorukban önállóan helytálljanak Több szabadságot kapnak

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában