Ország-világ

2004.11.19. 05:43

Készítsen birskompótot!

A birsalma vagy birskörte kemény húsú, savanykás ízű, Ázsiában őshonos növény.

Árvay N. Tivadar

[caption id="" align="alignleft" width="161"] Húsételek mellé kínálhatjuk a finom, fűszeres chutneyt. Elkészítés után már három órával fogyasztható.
[/caption]A birs a késő őszi gyümölcsök közé tartozik. Íze és illata jellegzetes, zamata különleges. Télen hűvös, száraz helyen tárolva hónapokig is eláll. Húsa nagyon kemény, ezért nyersen ritkán fogyasztjuk. Általában lekvárt, zselét, befőttet, édességet készítünk belőle. Sárgás színe főzés hatására rózsaszínűre változik, húsa megpuhul.

A birsalma savas kémhatása mozgásba hozza az emésztőrendszert, segít a gyomornak. Magas pektintartalmának, vagyis értékes rostanyagának köszönhetően hasmenés kezelésére is alkalmazható. Ha nincs friss gyümölcs, levele szárazon eltartható, bármikor elő lehet venni. A pektin a vér koleszterinszintjének rendben tartásában is szerepet játszik.
A birsalma enyhíti a fájdalmat és az erős menstruációs görcsöket. Panaszok esetén ajánlott napi háromszor fél pohár birs-almalevet elfogyasztani.

Tápanyagértéke nem kiemelkedő, de különleges íze, változatos felhasználási lehetőségei és gyógyhatása miatt kitűnő kiegészítője lehet étrendünknek.

Whiskys chutney

A whiskyt mindenki ismeri, a chutneyt (ejtsd: csátni) talán kevesebben. Próbálja ki ezt a fűszeres, kicsit csípős befőttet, amelyet főleg húsokhoz ajánlunk. Hozzávalók: 1,5 kg birskörte vagy birsalma 1,5 kg befőzőcukor 2 citrom leve és reszelt héja 1 mokkáskanál cayenne-i bors 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg 10 dkg mazsola 4 dl whisky Elkészítés: A birset konyharuhával megdörzsöljük, megmossuk. A tiszta gyümölcsöket hámozzuk meg, és vágjuk négyfelé. Vájjuk ki a magházát és a birshúst vagdossuk vékony szeletekre. A cukrot a citrom levével és héjával 4 dl vízzel forraljuk fel, és keverjük bele a birset, a cayenne-i borsot és a szegfűszeget. Körülbelül öt percig rotyogtassuk. Adjuk hozzá a megmosott, lecsepegtetett mazsolát. További öt percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni. Végül keverjük bele a whiskyt és töltsük az üvegekbe, amelyeket gondosan zárjunk le. Húsételekhez nagyon finom, elkészítés után három órával már fogyaszthatjuk.

Savanyúságot helyettesít az ízletes birsbefőtt

Hozzávalók: 3 kg birsalma 30 dkg cukor 2 citrom leve 10-12 db szegfűszeg 4-5 darabka fahéj Elkészítés: A birsalmákat megmossuk, meghámozzuk és feldaraboljuk. A gyümölcsöt a feldarabolás után azonnal tegyük fazékba, öntsük rá a citromlevet és annyi vizet, hogy ellepje. Ellenkező esetben nagyon hamar megbarnul. Adjuk hozzá a cukrot és a fűszereket, majd tegyük fel főni. Fedjük le, ízlés szerint főzzük puhára vagy félkeményre. Várjuk meg, míg langyosra hűl, majd töltsük üvegekbe. Ha 1-2 hétnél tovább szeretnénk eltartani, szórjunk az üvegben a tetejére egy késhegynyi szalicilt. A birsalmabefőttet adhatjuk savanyúság helyett sülthúsokhoz, de magában is finom.

Zselét főzhetünk a maradék héjból és magházból

A birsalmabefőtt készítésénél megmaradó héjakból és a kivágott magházból főzzük a kocsonyát. Annyi vízzel tesszük fel főni, amennyi ellepi, és addig főzzük, amíg a leve piros nem lesz. Szűrőre vagy szitára öntjük és hagyjuk lecsepegni. Ahány deciliter lesz a lé, annyi deci kristálycukrot teszünk hozzá, és lassú tűzön sűrűre forraljuk. Ha a masszából egy cseppet hideg vízbe ejtünk, és az megkeményedik, a kocsonya elkészült. Üvegekbe töltjük, és csak akkor kötjük le, ha kihűlt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában